Home Vraag Waarom keert het testen van drugs niet terug op de dansvloer?

Waarom keert het testen van drugs niet terug op de dansvloer?

Op dit moment biedt het weinig voordelen om te testen op de dansvloer. Het huidige testsysteem is niet geschikt voor op feesten. Met een sneltest op feesten worden er te weinig pillen herkend. Ook hanteren de meeste organisatoren een zero tolerance-beleid voor drugs en een testservice past daar niet in. Er is nu capaciteit om drugs te laten testen op kantoor en het geven van voorlichting.

Geschiedenis

Tot 1999 was het mogelijk om als bezoeker van housefeesten je drugs te laten testen op het feest zelf. Drugs kun je nog steeds laten testen, maar alleen op een aantal vaste locaties in Nederland – meestal tijdens kantooruren. Hier vind je alle testadressen in Nederland. Lees hier de uitgebreide geschiedenis van het Drugs Monitoring en Informatie Systeem (DIMS).

Geregeld wordt er door bezoekers van feesten, de politiek en in de media gevraagd waarom het testen op feesten niet terug komt. Het zou toch een stuk veiliger zijn zodat (ernstige) gezondheidsincidenten met drugs voorkomen kunnen worden? Af en toe laait de discussie weer op. Een aantal belangrijke zaken die spelen rond deze vraag zijn:

Testen op locatie

Het testen op locatie zou technisch goed mogelijk zijn. Er is een goede database met alle pillen. En er zijn tests die ook op locatie uitgevoerd kunnen worden. Je krijgt niet in alle gevallen gelijk een uitslag, maar dat is op kantoor ook niet zo. In het verleden is gebleken dat testen tijdens een feest een soort zelfreinigende werking kan hebben: testresulaten worden vaak snel gecommuniceerd aan vrienden en bekenden. Extra gevaarlijke pillen verdwenen zo snel van de markt omdat niemand ze wilde. Maar als je het goed uit zo willen voeren zouden er geen beperkingen moeten zijn aan het aantal uit te voeren tests. Ook moet het beleid door alle partijen gedragen moeten worden. Door bijvoorbeeld goede afspraken te maken over surveilleren door politie en goede samenwerkingsafspraken met de organisatie.

De voordelen van een testkantoor

  • Aan drugsgebruik zitten altijd risico’s. Die risico’s zijn te verkleinen met een goede voorbereiding. Bij een goede voorbereiding hoort dat je weet wat je slikt. Op de testkantoren krijg je goede voorlichting. Er is geen lawaai, je staat niet al op het punt om je pil te slikken, er is geen tijdsdruk. Een geteste pil is geen garantie dat er niets kan gebeuren. De persoon die drugs gebruikt (jij of je vrienden) en de omgeving waar je bent, hoe je je voelt hebben allemaal invloed op de effecten van drugs. Sommige pillen kunnen met behulp van een database en een zuurtest snel herkend worden, andere, onbekende, pillen moeten naar een laboratorium opgestuurd. Maar iemand die zijn pil op een feest laat testen, zal daar mogelijk niet op wachten. Wie zijn pillen via een testkantoor laat onderzoeken heeft die tijd wel.

Gebrek aan capaciteit

  • Testen op locatie vergt een grote capaciteit aan gekwalificeerde en ervaren DIMS medewerkers. De vraag is of dit gerealiseerd kan worden. Er zijn te veel dancefeesten en festivals. De testcapaciteit in sommige regio’s staat nu al onder druk of is zelfs gestopt vanwege bezuinigingen.

Weinig toegevoegde waarde

  • Tot slot, het DIMS is nu prima in staat om de drugsmarkt te monitoren. Ze kunnen acute risico’s op tijd signaleren en met de Red alert app waarschuwen voor extra gevaarlijke drugs. Gevaarlijke situaties kunnen zorgvuldig bekeken worden: zo krijgen ze goed zicht op wat er speelt op de drugsmarkt. En indien nodig waarschuwingscampagnes op poten zetten. Het testen op kantoor draagt zo bij aan het voorkomen van ernstige gezondheidsincidenten. 

Meer leesvoer: Drugstesten op feesten is niet waterdicht, van DJBroadcast.


Scroll naar boven