Spring naar content
Mail-a-friend Contact
Home > Effecten & risico's > XTC

XTC

XTC

Combigebruik

Bekijk hier de combimatrix en lees meer over effecten en risico's van verschillende combinaties.

XTC + alcohol
Kan hoofdpijn, misselijkheid en een kater tot gevolg hebben. Enkele onderzoeken laten zien dat mensen die bier drinken bij XTC minder kans op hersenschade hebben. Waarschijnlijk komt dit niet door de alcohol,  maar door de afkoeling die bier veroorzaakt. De kans op hersenschade wordt namelijk groter bij verhitting van het lichaam en regelmatig drinken (1 a 2 glazen per uur) kan dit voorkomen. Daarom is bier drinken bij XTC-gebruik beter dan niets drinken. Maar het drinken van water, fris of isotone drankjes is waarschijnlijk weer beter dan bier. We weten namelijk niet of alcohol in combinatie met XTC nog andere risico's heeft.

XTC + hasj/wiet
Gebruikers hebben verschillende ervaringen: hasj en wiet hebben geen effect, het verlengt het effect van XTC of vlakt het juist af. Wacht in ieder geval met blowen tot je de werking van de XTC voelt. Let op de signalen van je lichaam.

XTC + cocaïne of speed
Cocaïne en speed zijn beide stimulerende middelen. Samen met XTC vormt dit een overbelasting voor je hart. De kans op lichamelijke uitputting is extra groot. De kater kan hevig zijn en de dagen erna kun je een leeg en uitgeblust gevoel hebben. Verder vergroot je de kans op hersenschade, uitdroging en oververhitting.
Bij gecombineerd gebruik van XTC met speed/cocaïne voel je het bewustzijnsveranderende effect van XTC minder.

<<Vorige  |  Volgende>>