Bericht

 

Veilig gebruik van XTC bestaat niet!

  6 jun 2013     risico XTC
Het Trimbos-instituut maakt zich grote zorgen over de lichtzinnige wijze waarop in recente berichtgeving en discussies wordt gesproken over de risico's van XTC-gebruik.  Veilig gebruik van XTC bestaat niet. Bovendien is de XTC-markt al enige tijd in beroering. XTC-gebruikers moeten daarom extra alert zijn.

Veilig gebruik van XTC bestaat niet
Ten onrechte wordt soms in de media en door XTC-gebruikers de suggestie gewekt dat XTC een onschuldige drug zou zijn. Weliswaar is het zo dat verslaving aan XTC bijna niet voorkomt, maar het gebruik van XTC blijft per definitie riskant. Jaarlijks sterven enkele mensen in Nederland als direct gevolg van gebruik van XTC. Meest voorkomende risico's van XTC-gebruik zijn oververhitting en uitdroging ten gevolge van een stijging van de lichaamstemperatuur. Langdurig en intensief gebruik leidt mogelijk tot hersenschade, en schade aan de lever en nieren. Veilig gebruik van XTC is daarmee onmogelijk, ook niet als je XTC-pil vooraf wordt getest.

Hooggedoseerde XTC
Het Trimbos-instituut waarschuwt in samenwerking met instellingen voor verslavingszorg en preventie al geruime tijd - onder meer via diverse fora waar mensen over het gebruik van XTC praten- voor steeds hoger gedoseerde XTC-pillen. Enkele jaren terug bevatte een pil gemiddeld rond de 80 mg van de actieve stof MDMA, in 2012 is dat gemiddelde opgelopen naar meer dan 120 mg.

Lees verder op trimbos.nl.

Lees meer over de risico's van hooggedoseerde pillen en PMMA.

Meer nieuwsberichten

Copyright © 2020 Trimbos-Instituut