Bericht

 

Waarschuwing voor levensgevaarlijke XTC in 's-Hertogenbosch

  12 jun 2013     gevaarlijk PMMA XTC
Afgelopen weekend is een 21-jarige inwoner van 's-Hertogenbosch overleden ten gevolge van gebruik van XTC. Voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat het om een beige XTC-pil gaat met een doodshoofdlogo (zie foto, bron: NFI). Deze pil bevat in plaats van MDMA (de werkzame stof in XTC) de levensgevaarlijke stof  PMMA (paramethoxymethamfetamine) als hoofdcomponent.

Verslavingszorginstelling Novadic-Kentron en het college van burgemeester en wethouders van 's-Hertogenbosch waarschuwen voor gebruik van deze tablet. Er kan niet worden uitgesloten dat er ook andere pillen op de markt zijn die PMMA bevatten.

Het verschil tussen MDMA en PMMA is dat de effecten van PMMA veel later optreden, waardoor de gebruiker de illusie kan hebben met een "lage dosis" MDMA van doen te hebben en een hoeveelheid bijneemt. Uren nadat een dosis PMMA is ingenomen kunnen dan ineens ernstige fysieke effecten optreden, zoals verhoogde hartslag en extreem verhoogde lichaamstemperatuur. In de afgelopen jaren zijn in binnen- en buitenland verschillende mensen overleden na het gebruik van drugs met PMMA. Hiervoor is reeds gericht gewaarschuwd, onder meer via drugsfora en relevante sites. Zie ook onze site "wat is PMMA en waarom is het gevaarlijk?".

Gebruikers die in het bezit zijn van deze pillen worden opgeroepen ze anoniem te laten testen via Novadic-Kentron (zie testadressen). Gebruik van deze pillen wordt hoe dan ook ten zeerste ontraden! De komende week zal Novadic-Kentron in 's-Hertogenbosch en andere Brabantse steden via een flyeractie jongeren in het uitgaansgebied waarschuwen. Daarnaast zullen social media ingezet worden voor deze waarschuwingscampagne.

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat deze pil op grote schaal op de markt is en wordt er regionaal gewaarschuwd. Landelijk zijn instellingen voor verslavingszorg en medische diensten op de hoogte gesteld en is men in opperste staat van alertheid.

12 juni 2013


Meer nieuwsberichten

Copyright © 2020 Trimbos-Instituut