Bericht

 

Belgische XTC ophef

  23 jan 2014     XTC

Vanochtend werd in diverse media gewaarschuwd voor dodelijke XTC pillen, die in België zouden zijn opgedoken. De waarschuwing kwam van  het Belgische Early Warning Systeem. In Nederland worden deze pillen via het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) al vaak gezien. Het Belgische EWS heeft enkel gericht professionals en gebruikers geïnformeerd. Door omstandigheden is het bericht opgepakt door de media, die er veel aandacht aan besteden.

Het gaat hier echter niet om een situatie die nieuw is. In XTC wordt sinds 2010 vaker hoge doseringen MDMA aangetroffen. Het Trimbos-instituut en het DIMS-netwerk waarschuwt gebruikers van XTC al geruime tijd voor de gevaren van dergelijke hooggedoseerde pillen, enerzijds via gebruikers (internetsites, de testservices etc.) en anderzijds via de landelijke media.

Nog steeds zijn er grote partijen XTCpillen op de markt, die hoge doseringen MDMA bevatten, en vrijwel wekelijks komen er nog nieuwe hooggedoseerde pillen bij. Gebruik van hooggedoseerde XTC-pillen kan ernstige gezondheidsschade tot gevolg hebben; hoe hoger de dosering des te groter het risico. Zo zijn er het afgelopen jaar meerdere personen overleden tengevolge van een overdosering MDMA. In Nederland is het testen van drugs mogelijk via diverse testcentra. Kijk hier voor adressen.


Meer nieuwsberichten

Copyright © 2020 Trimbos-Instituut