Bericht

 

Wetenschappelijk bewezen: wie gedronken heeft, krijgt honger

  11 jan 2017     alcohol hersenen onderzoek uitgaan

Na een avondje stappen fiets je nog even langs de nachtbakker of snackbar voor een vette hap of een broodje met kaas. Of je komt thuis en zet het tostiapparaat aan. Iedereen die wel eens (te) veel gedronken heeft, zal dit herkennen. De wetenschap heeft nu aangetoond waarom alcohol zo hongerig maakt.

In ons lichaam speelt het neuropeptide AgRP een belangrijke rol bij ons hongergevoel. Neuropeptiden zijn eiwitachtige moleculen die neuronen gebruiken om met elkaar te communiceren. De hypothalamus produceert AgRP om eetlust te stimuleren en de stofwisseling te verlagen. Wie lange tijd niets eet, heeft meer AgRP in het lichaam dan iemand die net een stevige lunch heeft genoten. Onderzoekers uit Londen vermoedden een verband tussen ethanol (de chemische naam voor drinkbare alcohol) en AgRP en zetten een onderzoek op.

Lees verder op Laboratorium.nl.


Meer nieuwsberichten

Copyright © 2018 Trimbos-Instituut