Bericht

 

Project X Haren versus wekelijks uitgaansgeweld

  8 mrt 2013     alcohol drugs jongeren risico uitgaan

De gebeurtenissen in Haren op 21 september 2012 waren uitzonderlijk. Toch zijn er ook veel overeenkomsten met wekelijkse incidenten van uitgaansgeweld, in iedere willekeurige stad. Lees het deelrapport 'De explosieve mix in Haren over de invloed van middelengebruik en uitgaanscultuur'.

Ninette van Hasselt van het Trimbos-instituut/Centrum Veilig en Gezond Uitgaan schreef een notitie voor de Commissie Cohen, in het kader van het onderzoek naar de Project X rellen. De notitie biedt een overzicht van risicofactoren voor uitgaansgeweld die daarbij vermoedelijk een rol speelden.

Bij geweld onder invloed is vrijwel altijd sprake van een samenspel tussen de kenmerken van personen die dat geweld plegen, de genotmiddelen die ze hebben gebruikt en de omgeving waarin dat gebeurt. Het zijn de ingrediënten van een kruitvat, die met elkaar zorgen voor een al dan niet explosieve mix. Zoals in extreme mate het geval was in Haren.

Haren bood op de avond van 21 september een onwaarschijnlijke opeenhoping van risicofactoren voor uitgaansgeweld. Het was er druk, er was geen entertainment, faciliteiten zoals zit-, wc en eetgelegenheden ontbraken. In dergelijke omgevingen ontstaan sneller gevoelens van ongemak en irritatie, die bijdragen aan geweld. Dat geldt zeker als mensen onder invloed zijn en minder goed in staat zijn hun emoties in toom te houden.

Rapport: De explosieve mix in Haren

Trimbos-instituut


Meer nieuwsberichten

Copyright © 2021 Trimbos-Instituut