Bericht

 

Het Grote Uitgaansonderzoek 2013 van start


Wat voor soorten drugs worden er gebruikt in het uitgaansleven? Hoeveel alcohol wordt er eigenlijk gedronken? Wat zijn de risico's waar uitgaanders op een gemiddelde stapavond mee te maken krijgen? Het Grote Uitgaansonderzoek 2013 moet antwoord geven op deze en vele andere vragen.

Vanaf vandaag kunnen uitgaanders een vragenlijst invullen. Het onderzoek loopt tot 30 april. De resultaten worden in de zomer bekend.

Uitgaansleven en het gebruik van genotsmiddelen zijn onlosmakelijk verbonden. Voor veel mensen is uitgaan een moment van ontspanning en plezier, dat versterkt kan worden door het gebruik van alcohol, drugs en andere middelen. Riskante vormen van middelengebruik komen in het uitgaansleven echter relatief veel voor en gaan vaak samen met andere riskante gedragingen zoals geweld en agressie. Met het breed opgezet Uitgaansonderzoek richt het Trimbos-instituut zich op jongeren en jongvolwassenen.

Het is de bedoeling met het onderzoek meer zicht te krijgen op uitgaanspatronen, middelengebruik (alcohol, tabak, drugs) en risicovol gedrag in het uitgaansleven. Maar ook om een samenhang te kunnen onderzoeken tussen de verschillende factoren die tot extra risico's kunnen leiden. Het onderzoek is daarom breed opgezet. Deelnemers krijgen niet alleen vragen over hun uitgaanspatronen, het gebruik van alcohol en andere genotsmiddelen. Er wordt ook gevraagd naar hun eigen gedrag en dat van anderen tijdens het uitgaan in het afgelopen jaar, muziekvoorkeur, de tijden waarop men uitgaat, het type uitgaansgelegenheid, seksuele ervaringen en of men alleen of in een groep uitgaat.

Prijzen voor deelnemers
Afhankelijk van de  antwoorden duurt het invullen van de vragenlijst zo'n 15-20 minuten. Deelname is op geheel vrijwillige basis, deelnemers blijven anoniem en de verzamelde gegevens zijn strikt vertrouwelijk. Om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren voor het invullen van de vragenlijst, worden onder de deelnemers drie koptelefoons van 'Beats by Dr Dre' verloot, een iPad en een iPad mini. 

Het Grote Uitgaansonderzoek 2013 wordt uitgevoerd door het Trimbos-instituut en gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Link naar de vragenlijst: www.surveymonkey.com/s/uitgaan2013


Trimbos-instituut, 2013


Meer nieuwsberichten

Copyright © 2020 Trimbos-Instituut