Bericht

 

XTC, speed en lachgas populair in Amsterdamse uitgaansleven

  27 jun 2014     alcohol drugs onderzoek uitgaan

Drie procent van het Amsterdamse uitgaanspubliek gebruikte in 2008 lachgas, in 2013 was dat gestegen naar 33%. Dat blijkt uit de Antenne 2013, het jaarlijkse onderzoek van de UvA en de Jellinek naar de trends in alcohol, tabak en drugsgebruik onder het Amsterdamse uitgaanspubliek.

Het onderzoek richtte zich op reguliere uitgaanders, de zogenaamde 'clubbers' en op bezoekers van semi-illegale feesten de 'ravers'. 43 procent van de clubbers en 69 procent van de ravers heeft  in de maand voorafgaand aan het onderzoek xtc gebruikt. Dat is ruim tweemaal zoveel als vijf jaar geleden. De pillen worden bovendien steeds sterker. Ook het Amsterdamse speedgebruik is hoger dan ooit. In 2008 nam 6 procent van het uitgaanspubliek weleens speed, inmiddels is dat 23 procent.

Ton Nabben onderzoeker van de Uva noemt de resultaten opvallend, maar niet verbazend. Het Antenne-onderzoek wordt al sinds 1993 uitgevoerd en volgens hem is er bij elke uitgaansgeneratie wel een dergelijke piek waarneembaar. 'We zitten nu heel duidelijk in een periode van wildheid', zegt hij. Drugs als ghb en cocaïne lijken wel over hun populariteit heen, net als roken en blowen.

Voor Floor van Bakkum van Jellinek verslavingszorg zijn de cijfers een waarschuwing, maar geen reden tot paniek. 'De gebruikers zijn vooral hoogopgeleiden die zich slechts een paar jaar in het uitgaanscircuit ophouden. Hun drugsgebruik is dus tijdelijk. Het belangrijkste voor ons is dan ook om ze goed door die periode heen loodsen via bijvoorbeeld voorlichting op hogescholen en universiteiten.' Lachgas is volgens van Bakkum weinig verslavend, 'maar we weten nog niet wat de gevolgen zijn van veelvuldig gebruik'.
Problematischer vindt Van Bakkum het drankgebruik. 99 procent van de ondervraagden drinkt regelmatig, ongeacht geslacht, leeftijd, etniciteit of studie. Bijna een kwart van hen valt zelfs onder de noemer 'riskante drinker'.

Lees meer op Parool.nl of download Antenne 2013.


Meer nieuwsberichten

Copyright © 2021 Trimbos-Instituut