Bericht

 

Waarom mannen liever samen drinken (zonder vrouwen)

  3 okt 2014     alcohol onderzoek

Drank is sociale smeerolie voor mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Pittsburgh en Oslo. De onderzoekers vroegen zich af waarom mannen zo graag samen dronken worden.

Mannen werden gevoeliger voor sociaal gedrag, zoals glimlachen en de alcohol lijkt hen meer vrijheid te geven in de omgang met elkaar, op een manier dat frisdrank dat niet kan.

Maar dat effect bleek niet te gelden als er vrouwen in de groep zaten. In het verleden wezen onderzoekers er al op dat mannen een grotere beloning haalden uit alcohol dan vrouwen. Dat suggereerde dat sociale processen een rol zouden spelen bij de genderverschillen in drinkpatronen.

Voor de studie verdeelden de onderzoekers 720 'gezonde sociale drinkers' - de helft vrouwen, de helft mannen, allemaal tussen 21 en 28 jaar oud - in drie groepen, waarbinnen telkens weer groepjes van drie gevormd werden.

Een groep dronk alcohol (met enkel wodka-cranberry op het menu), een tweede groep kreeg een placebo en de derde groep niet-alcoholische dranken. De sociale interacties werden opgenomen (oa glimlachen) en gecodeerd aan de hand van het Facial Action Coding System.

Uit de studie blijkt dat onder mannen, oprechte glimlachen - en daarmee geassocieerde toenames in positieve stemming en sociale hechting - aanstekelijk werken en van het ene naar het andere gezicht overspringen, zeg maar. Maar, alleen als er uitsluitend mannen in de groep zaten.

Lees verder op Knack.be.


Meer nieuwsberichten

Copyright © 2021 Trimbos-Instituut