Bericht

 

Nieuwsgierigheid een van de belangrijkste reden voor gebruik van e-sigaret

  31 okt 2014     e-sigaret onderzoek tabak

Een aantal maanden geleden deden we een oproepje om mee te doen aan onderzoek over en het gebruik van de e-sigaret. Het onderzoek werd uitgevoerd via een websurvey. Jongeren in de leeftijd van 12 t/m 21 jaar die op de hoogte waren van het bestaan van e-sigaretten konden mee doen aan het onderzoek. Uiteindelijk hebben 990 jongeren deelgenomen. De gemiddelde leeftijd was 16,5 jaar.

Het blijkt dat jongeren die ervaring hebben met e-sigaretten vaker dagelijkse rokers zijn. Voor jongeren lijkt de e-sigaret bovendien eerder een nieuw middel om mee te experimenteren dan een hulpmiddel om te stoppen met roken. Het onderzoek geeft geen antwoord op de vraag of e-sigaretten een opstap zijn naar het roken van tabak. 

Ondanks veel negatieve berichtgeving over e-sigaretten, zijn de meningen van jongeren over het gebruik van de e-sigaret verdeeld. De jongeren uit de steekproef stonden iets vaker negatief dan positief tegen over de e-sigaret. 

E-sigaretten worden het meest gebruikt met een smaakje, oudere adolescenten kiezen vaker voor varianten met daarin (ook) nicotine. De meeste jonge e-sigaret gebruikers hadden ook ervaring met het roken van ‘gewone’ sigaretten. Jongeren die e-sigaretten gebruiken experimenteren bovendien vaker met andere middelen, zoals alcohol en cannabis. 

Het gebruik van de e-sigaret door anderen (78%) en nieuwsgierigheid (73%) waren de belangrijkste redenen om een e-sigaret te gebruiken. Een kleinere groep jongeren gebruikte de e-sigaret vooral als hulpmiddel om te stoppen met roken (20%).

Lees het hele rapport Kennis, opvattingen en gebruik van e-sigaretten onder jongeren


Meer nieuwsberichten

Copyright © 2021 Trimbos-Instituut