Bericht

 

WHO waarschuwt voor gevaar energiedrankjes

  23 dec 2014     alcohol energiedrankje

Energiedrankjes kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid, zo waarschuwt de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Energiedrankjes zijn non-alcoholische drankjes die cafeïne en vitamines bevatten, maar daarnaast ook ingrediënten als taurine en ginseng. Vooral de hoge dosering van cafeïne is riskant, zo stelt het overzichtsonderzoek van de gezondheidsorganisatie, dat werd gepubliceerd in het vakblad Frontiers in Public Health. Doordat energiedranken, in tegenstelling tot koffie, koud zijn, kunnen ze snel na elkaar gedronken worden en zo vlugger cafeïne-intoxicatie veroorzaken. In Europa vormen energiedranken 43 procent van de totale cafeïneconsumptie bij kinderen, en 13 procent bij jongeren. Dat blijkt uit een studie van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).

Deze EFSA-studie wees uit dat 70 procent van de 18- tot 29-jarigen hun energiedrankjes consumeren in combinatie met alcohol, wat een hoger risico zou inhouden om dronken te worden dan met louter alcohol. Andere studies tonen aan dat cafeïne-intoxicatie kan leiden tot hartkloppingen, een hoge bloeddruk, misselijkheid, stuiptrekkingen, psychoses en in zeldzame gevallen zelf tot de dood.

Lees verder op gezondheid.be


Meer nieuwsberichten

Copyright © 2020 Trimbos-Instituut