Bericht

 

VOG jongeren in klein aantal gevallen geweigerd

  5 feb 2015     drugs drugscontrole wet

De Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) voor jongeren wordt maar in een zeer klein aantal gevallen geweigerd. Dat blijkt uit een steekproef van Justis, de screeningsautoriteit. Uit de analyse blijkt dat in 2013 0,42 procent van de aanvragen wordt geweigerd, dat is 618 keer. In totaal vroegen in 2013 ruim 147.000 jongeren onder de 23 een VOG aan. 

Uit de steekproef blijkt dat de jongeren voor wie de VOG geweigerd is, het meest met justitie in aanraking zijn gekomen wegens vermogensdelicten (35 procent). Ook geweldsdelicten scoren met 33 procent hoog. Vier procent van de delicten betrof een drugsdelict. 

De conclusie van Justis is dat het een misverstand is dat je met een strafblad geen VOG kunt krijgen. Het doel van de VOG-aanvraag en de aard en ernst van de justitiële gegevens zijn doorslaggevend voor het toekennen van de verklaring. 

In geval van drugsbezit lijkt de kans dus klein dat je geen VOG kunt krijgen. Toch is het raadzaam om een eventuele boete bij drugsbezit niet direct te betalen, om zo een strafblad te voorkomen.

Lees meer over drugs en de wet.Meer nieuwsberichten

Copyright © 2020 Trimbos-Instituut