Bericht

 

Nieuwe psychoactieve stof 4-FA steeds populairder

  3 apr 2015     4FA NPS onderzoek trimbos

Onderzoek van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) van het Trimbos-instituut toont aan dat de stof 4-fluoramfetamine (4-FA of 4-FMP) steeds meer een prominente plaats begint in te nemen op de Nederlandse drugsmarkt, naast speed, ketamine of GHB. Wat is daar de reden van?

4-FA is een nieuwe psychoactieve stof die chemisch erg lijkt op speed en XTC. Omdat er nog maar weinig bekend is over 4-FA op de gebruikersmarkt en de effecten van 4-FA deed het Trimbos-instituut onderzoek naar de gebruikersmarkt, de gebruikerservaringen en de mogelijke reden van de populariteit van 4-FA.  

Het blijkt dat 4-FA vooral in het weekend wordt gebruikt. De effecten liggen tussen die van speed en XTC in. Gebruikers geven aan dat 4-FA een milde variant lijkt van zowel speed als XTC. Hierdoor is het minder intens en bedwelmend dan XTC, maar ook minder opgefokt en socialer dan speed. Gebruikers hebben het gevoel betere controle te hebben over zichzelf in bepaalde omstandigheden dan in vergelijking met XTC of speed op.

Hierdoor vormt 4-FA de gulden middenweg voor veel gebruikers van andere drugs, een soort “light”-versie dus. Dit zou mede de populariteit van het middel kunnen verklaren. 

Lees meer over de werking en risico's van 4-FA op onze site.

Lees verder op Trimbos.nl


Meer nieuwsberichten

Copyright © 2021 Trimbos-Instituut