Bericht

 

Amsterdamse cafébezoekers roken, blowen en drinken minder

  1 sep 2015     cijfers onderzoek statistiek XTC

In vergelijking met vier jaar geleden drinken, blowen en roken Amsterdamse cafébezoekers minder tijdens het uitgaan en experimenteren zij meer met XTC, maar doen dat buiten het café. Dit zijn enkele opvallende uitkomsten uit Antenne 2014, het jaarlijks onderzoek van de UvA (Bonger Instituut) en Jellinek Preventie naar de ontwikkelingen in het Amsterdamse uitgaansleven en op de Amsterdamse drugsmarkt.

Veel cafébezoekers zijn fanatieke stappers die minstens 4 keer per maand uitgaan. Tijdens het uitgaan in het café dronk 86% van de cafébezoekers gemiddeld 5 glazen alcohol. Tellen we daar de alcohol die voor en na het uitgaan wordt gedronken bij op, dan dronk 94% tijdens de uitgaansavond, gemiddeld 7 glazen. Een kwart van de Amsterdamse cafébezoekers drinkt riskant, maar het alcoholgebruik tijdens het uitgaan daalt.

Bijna twee op de drie cafébezoekers (63%) hebben wel eens xtc gebruikt en een kwart de afgelopen maand (25%). Dat laatste is een verdubbeling ten opzichte van 2010. Dit duidt erop dat meer jonge cafébezoekers met xtc zijn gaan experimenteren. Gemiddeld zo’n vier keer per jaar. De verkrijgbaarheid van xtc blijft onveranderd groot en de zuiverheid van xtc is nog altijd erg hoog. In een grote meerderheid van de bij de testservice van Jellinek Preventie aangeleverde xtc-monsters was MDMA de enige werkzame stof (89% van de in het laboratorium geanalyseerde tabletten). En de gemiddelde dosering per pil blijft onverminderd hoog: 150 mg MDMA.

Lees verder op unity.nl

 


Meer nieuwsberichten

Copyright © 2021 Trimbos-Instituut