Bericht

 

Toename drugsgebruik onder 18- door alcoholwet?

  22 sep 2015     alcoholwet drugs gebruik onderzoek

Uit een onderzoek van Labyrinth onder vijfduizend jongeren tussen de 16 en 18 jaar (gedaan in opdracht van digitaal themakanaal NPO101 van BNN), blijkt dat 1 op de 3 ondervraagde jongeren aangeeft meer drugs te zijn gaan gebruiken sinds de nieuwe alcoholwet van kracht is. Voor 8 procent was het niet beschikbaar zijn van alcohol zelfs de reden om drugs voor de eerste maal te gaan proberen.

Het Trimbos-instituut kan de normalisering van drugsgebruik onder bepaalde groepen jongeren bevestigen. Maar cijfers over deze specifieke leeftijdscategorie zijn niet voorhanden, aldus een woordvoerster tegen NU.nl. "We hebben wel bij de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcohol wel gewaarschuwd dat alertheid geboden is voor dit soort bij-effecten", legt ze uit. "Maar uit de gegevens die we nu voorhanden hebben, blijkt geen schrikbarende stijging." Het gaat dan bijvoorbeeld om de incidenten-monitor en de meest recente cijfers van het CBS. "Drank is nog steeds relatief gemakkelijk verkrijgbaar voor deze leeftijdsgroep."

Het Trimbos doet in 2016 weer een groot onderzoek naar het gebruik van alcohol en drugs onder jongeren. "Als er effecten aantoonbaar zijn, verwachten we die in dat onderzoek te gaan zien. Maar de steekproef van BNN is niet representatief genoeg voor zulke harde conclusies."

 

Lees het hele artikel op NU.nl


Meer nieuwsberichten

Copyright © 2021 Trimbos-Instituut