Bericht

 

NRC Next checkt: meer blowende jongeren in NL dan in Europa?

  22 dec 2015     cijfers drugs drugsbeleid onderzoek

In een ingezonden brief schrijven CDA'ers Marijke Shahsavari en Michel Rog dat o.a. het cannabisgebruik in Nederland aanzienlijk hoger ligt dan het gemiddelde in Europa, en in Amsterdam ligt het weer hoger dan gemiddeld in de rest van Nederland. 

Volgens het Kamerlid Rog zorgt het gedoogbeleid ervoor dat de drempel om te blowen voor Nederlandse jongeren lager ligt dan die in andere landen mede door alle coffeeshops. Hij baseert zich o.a. op de Nationale Drugs Monitor. NRC Next checkt of het klopt dat er meer blowende jongeren zijn in Nederland in vergelijking met Europese jongeren en concludeert dat de uitspraak van Rog half waar is. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het softdrugsgebruik onder Nederlandse jongeren inderdaad hoger ligt dan het EU-gemiddelde. Nederland staat, afhankelijk van het onderzoek, op de derde of vijfde plek, na Frankrijk en Spanje.

Ze maken nog wel een kantteking: "de uitspraak van Rog is moeilijk te controleren, want hij heeft het over „veel meer dan elders in Europa”. Inderdaad blowt de Nederlandse jeugd veel meer dan die in sommige andere landen (Roemeense jongeren doen het bijvoorbeeld helemaal niet) maar bij hun Franse leeftijdgenoten steken ze weer braaf af."

Lees het hele artikel op NRC Next of Blendle.


Meer nieuwsberichten

Copyright © 2020 Trimbos-Instituut