Bericht

 

Risico’s gebruik 4-FA groter dan tot nu toe bekend

  1 sep 2016     4FA risico riskant

Recent onderzoek van het Trimbos-instituut en Jellinek laat zien dat het gebruik van 4-FA in de lift zit. De effecten van 4-FA zitten tussen die van XTC en speed in en worden door gebruikers omschreven als XTC-light. Recente incidenten wijzen erop dat er grote gezondheidsrisico’s zitten aan het gebruik ervan, waaronder hartproblemen en hersenbloedingen.

Het gegeven dat 4-FA niet onder de Opiumwet valt draagt mogelijk bij aan het idee dat er geen gevaren zitten aan het gebruik ervan. Nieuwe informatie laat zien dat dit onjuist is. EHBO-organisaties op grootschalige evenementen en andere medische diensten hebben binnen korte tijd een flinke groei gemeld in het aantal gezondheidsincidenten na gebruik van 4-FA. De klachten en problemen variëren van lichte tot ernstige hoofdpijn tot aan hersenbloedingen en hartproblemen. Het is zorgwekkend dat in korte tijd meerdere patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis na 4-FA gebruik. Vermoedelijk zijn er recent ook mensen overleden na het gebruik van 4-FA, maar nader onderzoek loopt nog om hier uitsluitsel over te geven.

Levensbedreigende situaties
Een groot risico aan het gebruik van 4-FA is dat de klachten die gebruikers ervaren in het begin vrij mild van aard zijn, in het bijzonder (lichte) hoofdpijn en een (lichte) verhoging van de bloeddruk, maar onverwacht snel kunnen omslaan in levensbedreigende situaties.

Wie na gebruik van 4-FA (stevige) hoofdpijnklachten ervaart, wordt geadviseerd zich direct tot de EHBO van een evenement of de huisarts te wenden.

Lees het hele artikel op trimbos.nl en lees alle info over 4-FA hier.  


Meer nieuwsberichten

Copyright © 2021 Trimbos-Instituut