Bericht

 

Jaarbericht 2016 van de Nationale Drug Monitor verschenen

  3 nov 2016     alcohol cijfers drugs onderzoek tabak trimbos

Vandaag is het Jaarbericht 2016 van de Nationale Drug Monitor uitgekomen, met de laatste cijfers over het gebruik van alcohol, tabak, drugs en slaap- en kalmeringsmiddelen, en ontwikkelingen in wetgeving, beleid en alcohol- en drugsgerelateerde criminaliteit en overlast.

Een paar highlights:

 • XTC-gebruik stijgt en ligt ruim boven Europees gemiddelde
  In 2015 had naar schatting 2,8% van de volwassenen in het afgelopen jaar XTC gebruikt, omgerekend naar de hele bevolking ongeveer 380 duizend personen. Dit is meer dan in 2014, hetgeen een voortzetting lijkt te zijn van de stijgende trend sinds 2009. Opmerkelijk zijn verschillen tussen opleidingsniveaus. Zes keer meer hoog opgeleiden dan laag opgeleiden hebben in het afgelopen jaar XTC gebruikt.
 • Cannabis (hasj/wiet)
  In 2015 hadden naar schatting 890 duizend Nederlanders van 18 jaar of ouder in het afgelopen jaar cannabis gebruikt (6,7% van deze leeftijdsgroep). Het actueel gebruik (in de afgelopen maand) ligt op 4,2% en is vergeleken met 2014 iets hoger, vooral onder 20-24-jarigen. Meer dan een kwart (28,8%) van de actuele gebruikers blowt (bijna) dagelijks.
 • 4-FA
  Onder uitgaande jongeren en jongvolwassenen die clubs en party’s bezoeken blijft XTC een favoriete ‘uitgaansdrug’, maar heeft het middel stevige concurrentie gekregen van de nieuwe stof 4-fluoramfetamine (4-FA)
 • Eén op de tien volwassenen is een zware drinker
  Precies één op de tien Nederlanders van 18 jaar en ouder was in 2015 een ‘zware drinker’. Zware drinkers zijn mannen die minstens één keer per week 6 of meer glazen alcohol drinken op één dag of, voor vrouwen, 4 glazen.

Trimbos-instituut, 2016


Meer nieuwsberichten

Copyright © 2021 Trimbos-Instituut