Bericht

 

4-FA per april 2017 verboden

  7 dec 2016     4FA politiek verbod wet

Het gebruik van 4-FA vormt een groot risico voor de gezondheid van de gebruiker. Er is voldoende aanleiding om 4-FA op te nemen op de Opiumlijst. Dat blijkt uit de risicobeoordeling van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring (CAM) op verzoek van het ministerie van VWS.

De Commissie Risicobeoordeling
De Commissie Risicobeoordeling nieuwe drugs heeft een risicobeoordeling uitgevoerd voor 4-FA en kreeg daarbij ondersteuning van het CAM. Vergeleken met eerdere beoordelingen door de Commissie, heeft 4-FA een hoge risicoscore. Op basis van deze beoordeling vindt de Commissie dat het gebruik van 4-FA ontmoedigd moet worden en adviseert daarom in de eerste plaats het middel onder de Opiumwet te brengen. Er moet ingezet worden op ontmoediging en preventie door gerichte voorlichting om gebruikers bewust te maken van de negatieve gezondheidseffecten van 4-FA. De commissie adviseert verder om het gebruik van 4-FA blijven te monitoren.

4-FA in Nederland
4-FA wordt steeds vaker aangetroffen in Nederland. Recent onderzoek laat zien dat het gebruik ervan de afgelopen jaren flink is toegenomen, evenals het aantal meldingen van ernstige gezondheidsincidenten waaronder hartproblemen en hersenbloedingen. Het Trimbos-instituut monitort actief de drugsmarkt en heeft in september jl. gebruikers gewaarschuwd voor het gebruik van 4-FA.

Trimbos-instituut, 2016

Meer informatie over de beoordeling van het CAM.

Lees ook onze info over 4-FA.

Meer nieuwsberichten

Copyright © 2021 Trimbos-Instituut