Bericht

 

Ruim 90% Amsterdamse kroegen houdt zich niet aan leeftijdsgrens alcohol

Ruim 90 procent van de Amsterdamse kroegen houdt zich niet aan de alcohol-leeftijdsgrens. Bij slechts 15 van de 172 café's lukte het minderjarige mystery shoppers niet om alcohol te bestellen. Tot ergernis van burgemeester Van der Laan zo is te lezen op AT5.

Sinds 1 januari 2014 is de leeftijdsgrens voor alcohol verhoogd van 16 jaar naar 18. Maar drie jaar later blijkt dat bij 172 bezochte locaties er maar 22 keer naar het ID van minderjarige mystery shoppers werd gevraagd. Als er dan wel naar een ID werd gevraagd werd dit slechts 14 keer nageleefd.

Doorschenken
Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim 72 procent van de kroegen ook blijft doorschenken bij mensen die duidelijk te veel op hebben. Het bedrijf huurde daarvoor twee mannelijke acteurs die in een gespeelde staat van dronkenschap alcohol probeerden te kopen. 

Pubcrawls verbieden
De burgemeester toonde zich ook zeer ontstemd over zogenaamde pubcrawls: 'Dan zeggen café's, bij mij kun je voor zoveel geld onbeperkt drinken en dan maken ze ook nog tours tussen die café's. Dat leidt tot schade bij de persoon, het leidt tot overlast. 


De gemeente zal de komende jaren extra maatregelen nemen om te controleren dat er verbetering optreedt, onder meer met extra preventie en met de inzet van jonge, meerderjarige handhavers.

Bekijk het hele interview met van der Laan op AT5.nl


Meer nieuwsberichten

Copyright © 2021 Trimbos-Instituut