Bericht

 

Bij 4-FA werkt een negatief imago beter dan een verbod

  18 dec 2017     4FA gebruik Opiumwet verantwoord

Voor de meerderheid van de gebruikers van de partydrug 4-fluoramfetamine (4-FA) is zowel de risicoperceptie als het gebruik van dit middel veranderd na de waarschuwingen, negatieve berichtgevingen en het verbod per 25 mei 2017. Dertig procent van de onderzochte gebruikers gaf aan te zijn gestopt en 29 procent gaf aan het gebruik anderszins te hebben aangepast.

Dat blijkt uit het verkennende onderzoek van het Trimbos-instituut en het Bonger-instituut: “4-FA. 4 Fluoramfetamine: gebruikers en gebruik in beeld”.

4-FA werd in mei aan de opiumlijst toegevoegd, en was dus officieel verboden in Nederland. Eerder kwamen er al verschillende berichten over de gezondheidsrisico's naar buiten. Klachten variëren van lichte en ernstige hoofdpijn tot hersenbloedingen en hartproblemen. Vermoedelijk zijn er ook mensen na gebruik van het middel overleden.

Het gevaar van de drug ligt volgens onderzoeker Nabben vooral aan zijn onvoorspelbaarheid. "Een van de redenen waarom 4-FA op de opiumlijst is gekomen, is omdat er gevallen zijn waarbij mensen na een kleine dosering in de problemen kwamen. De individuele gevoeligheid speelt dus een grote rol."

Volgens Nabben is het niet zo dat er nu in totaal minder drugs worden gebruikt. "De 4-FA-gebruiker is bijna altijd een xtc-gebruiker, die soms afwisselt of helemaal is overgestapt."

Lees verder op NOS.nl. Lees het hele onderzoeksrapport 4-FA: Gebruik en gebruikers in beeld.

Alles over 4-FA vind je hier

 


Meer nieuwsberichten

Copyright © 2021 Trimbos-Instituut