Uitgebreid

 

Waarom zijn hasj en wiet schadelijk voor de longen?

Hasj en wiet worden meestal gerookt. Bij de verbranding van plantaardige producten komen schadelijke stoffen vrij, waaronder teer. Roken van pure wiet laat 4 tot 5 keer meer teer in de longen achter dan een normale sigaret.

Meer details

Het roken van hasj of wiet verhoogt de kans op:

  • acute en chronische bronchitis;
  • verminderde werking van het immuunsysteem van de longen;
  • er zijn aanwijzingen dat ook de kans op longkanker verhoogd wordt, maar uit bevolkingsonderzoek blijkt dit niet.

De boosdoener is teer. Uit de Global Drugs Survey 2015 bleek dat 84% van de Nederlandse blowers joints rookt gemixt met tabak. Dat is een stuk hoger dan het gemiddelde in de rest van de wereld (65%). Het roken van pure wiet of hasj laat vier tot vijf keer meer teer achter in de longen dan bij het roken van een sigaret. De belangrijkste redenen die het roken van een joint schadelijker voor de longen maken zijn:

  • het ontbreken van een filter zoals bij normale sigaretten. Hierdoor krijg je 2 tot 3 keer meer teer binnen.
  • het langer inhouden en dieper inhaleren van de ingeademde rook. Blowers hebben de gewoonten grote volumes rook in te ademen en deze lang vast houden. Hierdoor wordt ook nog eens 1,5 keer meer teer afgezet. Om THC in de bloedbaan te krijgen is deze techniek helemaal niet nodig. THC wordt onmiddellijk en al in het begin van de longen opgenomen.

Blowen is natuurlijk nooit zonder risico’s, maar een aantal van de schadelijke effecten kun je beperken door een bijvoorbeeld een vaporizer te gebruiken. Of kies dan in ieder geval voor een tabaksvervanger omdat deze geen nicotine bevat. Lekkere kruiden die gebruikt kunnen worden in plaats van tabak zijn bijvoorbeeld: marshmallow (Althaea officinalis) of damiana (Turnera diffusa), verkrijgbaar bij de meeste smartshops. En gebruik een filter om een deel van de schadelijke stoffen die bij verbranding vrij komen tegen te houden.


Terug naar overzicht

Copyright © 2020 Trimbos-Instituut