Uitgebreid

 

Wat zijn synthetische cannabinoïden?

Synthetische cannabinoïden zijn stoffen met een soortgelijke werking als THC; één van de werkzame stoffen in hasj/wiet. Synthetische cannabinoiden zijn alleen veel sterker dan THC. Je krijgt al snel te veel binnen en je kunt (ernstige) bijwerkingen krijgen.

Meer details

Sinds eind oktober 2020 heeft het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) verschillende hasj- en wietmonsters geanalyseerd die vervuild bleken te zijn met de synthetische cannabinoïden MDMB-4en-PINACA. Lees hier het nieuwsbericht.

THC zorgt ervoor dat je stoned of high wordt. Net als THC binden synthetische cannabinoïden zich aan cannabisreceptoren in de hersenen. Synthetische cannabinoïden zijn alleen veel sterker dan THC. Je krijgt al snel te veel binnen en je kunt (ernstige) bijwerkingen krijgen zoals misselijkheid, angst, paranoia, hallucinaties, hartkloppingen en hoge bloeddruk. Ook kun je snel bewusteloos raken of juist geïrriteerd of agressief worden. Net als bij hasj/wiet kunnen mensen die daar gevoelig voor zijn een psychose krijgen.

Het ziet er uit als poeder. Het wordt op plantenmateriaal gespoten zodat het gerookt of verdampt kan worden. Doseren is lastig omdat de verdeling op het plantmateriaal niet altijd overal gelijk is.

Er zijn verschillende (dodelijke) ongelukken geweest waarbij synthetische cannabinoïden in het spel waren. Vooralsnog zijn er in Nederland geen sterfgevallen of levensbedreigende incidenten met ziekenhuisopname bekend. Wel gaven enkele gebruikers na gebruik van zeer kleine hoeveelheden melding van duizeligheid, extreme angst en paniek-gerelateerde klachten.


Terug naar overzicht

Copyright © 2021 Trimbos-Instituut