Uitgebreid

 

Kun je verslaafd raken aan lachgas?

Sommige mensenkunnen moeilijk stoppen met lachgas. Ze hebben dan steeds meer lachgas nodig voor hetzelfde effect en ervaren “craving”. Craving betekent een sterke drang om meer of steeds opnieuw te gebruiken. Dit zijn signalen dat je verslaafd kunt raken aan lachgas. 

De meeste mensen die lachgas gebruiken doen dit recreatief. Maar sommigen nemen erg veel lachgas in en krijgen bijvoorbeeld klachten als tintelingen of een doof gevoel in de armen of benen. Dit soort klachten zijn een alarmsignaal. Als je lachgas blijft gebruiken kan er een beschadiging van de zenuwen optreden. 

 

Meer details

Volgens recent onderzoek van het Trimbos-instituut en de HvA lijkt de stijging van problemen rondom lachgas voor een deel te komen door lachgastanks. Dit zijn tanks waar grote hoeveelheden lachgas uit gebruikt kunnen worden. Waar een lachgaspatroon een enkele dosering bevat, kan een lachgas tanks wel honderden doseringen bevatten. De gebruiker kan dan meer en sneller achter elkaar lachgas gebruiken. Dit vergroot de kans op problemen.

Heb je klachten na het gebruik van lachgas? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan contact op met de Drugs Infolijn


Terug naar overzicht

Copyright © 2021 Trimbos-Instituut