Uitgebreid

 

Hoe komt het dat als je lange tijd dagelijks wiet rookt en daarmee stopt, dat het dan ineens zo moeilijk is om te slapen?

Vaak blowen mensen om te ontspannen en/of (in) te slapen. Hasj en wiet heeft een ontspannende werking. Dit maakt dat je onder invloed van hasj en wiet goed in slaap kunt vallen. Wanneer je dit een lange tijd blijft doen, wen je hier aan. Op een gegeven moment kan je het idee hebben dat je zonder hasj of wiet niet meer goed in slaap kunt vallen.

Ook kun je bij stoppen met blowen last krijgen van hoofdpijn, zweten, trillen, slapeloosheid en zenuwachtigheid. Hierdoor kun je langer last houden van slaapproblemen.

Tot slot kun je zeggen dat hasj/wiet weliswaar zorgen voor het goed 'inslapen', maar het heeft waarschijnlijk een negatief effect op de 'kwaliteit' van je slaappatroon.

Meer details

Vaak blowen mensen om te ontspannen en/of (in) te slapen. Hasje en wiet hebben een ontspannende werking. Dit maakt dat je onder invloed van hasj en wiet goed in slaap kunt vallen. Wanneer je dit een lange tijd blijft doen, wen je hier aan. Op een gegeven moment kan je het idee hebben dat je zonder hasj of wiet niet meer goed in slaap kunt vallen.

Wanneer je een lange tijd dagelijks hebt geblowd en je dan stopt, kun je last krijgen van allerlei kwaaltjes: hoofdpijn, zweten, trillen, slapeloosheid en zenuwachtigheid. Meestal nemen de lichamelijke symptomen na verloop van tijd af. Sommige mensen kunnen na een week stoppen weer zonder cannabis in slaap vallen, anderen kunnen langer last houden van slaapproblemen (en andere kwaaltjes).

Tot slot kun je zeggen dat hasj/wiet weliswaar zorgt voor het goed 'inslapen', maar het waarschijnlijk een negatief effect op de 'kwaliteit' van je slaappatroon; In een aantal onderzoeken wordt namelijk gesteld dat het roken van hasj of wiet leidt tot het toenemen van de diepe slaap ('deep slow wave sleep') maar tegelijkertijd leidt tot een afname van de droom of REM-slaap. Na herhaaldelijk toediening van grote hoeveelheden THC werden proefpersonen de ochtend na de toediening wakker met een vorm van een kater, en een 'rebound' (teruggang) in de hoeveelheid REM slaap. Dit zou kunnen betekenen dat je niet uitgerust wakker wordt.

Bij aanhoudende slaapproblemen is het verstandig om je huisarts te raadplegen.


Terug naar overzicht

Copyright © 2019 Trimbos-Instituut