Uitgebreid

 

Wat is 4-MA en waarom is het gevaarlijk?

In speed wordt geregeld 4-methylamfetamine (4-MA) aangetroffen. Afgelopen tijd zijn er een aantal mensen overleden na het gebruik van speed waaraan 4-methylamfetamine was toegevoegd. De stof remt de werking van speed af en kan leiden tot extreme oververhitting. In plaats van dat je je meteen hyperenergiek voelt, blijft die werking soms juist even uit. Daarom neem je meer speed en wordt het gevaar nog groter.

Meer details

In speed wordt geregeld 4-methylamfetamine (4-MA) aangetroffen. 4-MA is een afkorting voor 4-methylamfetamine. Er zijn een aantal mensen overleden na het gebruik van speed waaraan 4-methylamfetamine was toegevoegd. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport plaatste de stof 4-methylamfetamine in 2012 op lijst I van de Opiumwet, de lijst van verboden middelen. Ze deed dit na advies van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM).

De stof remt de werking van speed af en kan leiden tot extreme oververhitting. In plaats van dat je je meteen hyperenergiek voelt, blijft die werking soms juist even uit. Daarom neem je meer speed en wordt het gevaar nog groter. Het is lastig te achterhalen of er 4-methylamfetamine in speed zit. Je kunt niet met het blote oog zien of herkennen dat er 4-methylamfetamine in zit aangezien er geen andere kleur, geur of structuur waarneembaar is. Het is dus niet van 'gewone' speed te onderscheiden.

Het is niet duidelijk bij welke doseringen gebruikers problemen ondervinden. Wel lijkt de stof meer toxisch te zijn dan gewone speed. Verschijnselen van overdosering treden op bij een lagere dosering 4-methylamfetamine dan bij speed. De symptomen van overdosering van 4-methylamfetamine zijn grotendeels gelijk aan die van speed. Het zorgt ook voor een stijging van de lichaamstemperatuur.

Onze tip is dus om je speed altijd te laten testen. Ondervind je klachten ga dan naar de EHBO of het ziekenhuis. Het gebruik van drugs is niet illegaal, dus je kan zonder justitiële problemen bij de EHBO langs.

Wil je geen risico lopen, gebruik dan niet.

 


Terug naar overzicht

Copyright © 2020 Trimbos-Instituut