Uitgebreid

 

Wat is de wettelijke status van lachgas?

Verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas is niet strafbaar. Lachgas valt onder de Warenwet. Dat betekent dat de verkoper van lachgas aan de verplichtingen van de Warenwet dient te voldoen. Voorheen was verkoop voor ‘oneigenlijk’ gebruik van lachgas via de Geneesmiddelenwet verboden. 

Meer details

Door een besluit van het Europese Hof valt lachgas sinds juli 2016 onder de Warenwet. Dat wil zeggen dat de verkoper van lachgas zich dient te houden aan de verplichtingen van de Warenwet. Degene die ballonnen met lachgas op festivals aanbiedt aan gebruikers, voor geld of gratis is daarmee verantwoordelijk voor de veiligheid van het product dat hij of zij levert. Datzelfde geldt voor (internet)leveranciers van lachgaspatronen die duidelijk recreatief gebruik propageren. Aangezien er (vooralsnog) geen aanwijzingen zijn gevonden voor een ernstig gezondheidsrisico bij recreatief gebruik is er geen reden voor handhavend optreden door de NVWA op grond van de Warenwet.
 
Voorheen was verkoop voor ‘oneigenlijk’ gebruik van lachgas via de Geneesmiddelenwet verboden. Verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas is niet strafbaar.

Lees meer over de wettelijke status op de website van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). 

 

Terug naar overzicht

Copyright © 2019 Trimbos-Instituut