Lachgas

Wat is lachgas?

Lachgas is een kleurloos, zoetgeurend en zoet smakend gas en de werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O). Het is meestal verkrijgbaar in lachgaspatronen (voor slagroomspuiten), of grote lachgastanks. Het gas wordt in ballonnen gespoten.

Lees verder

Effecten

Je ademt lachgas meestal vanuit een ballon in en uit. Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte, sterke roes. Vaak ga je je omgeving anders zien en klinken geluiden anders. Je kunt lacherig worden, vandaar de naam "lach" gas. Het effect treedt al snel op na inademing en houdt een aantal minuten aan.

Lees verder

Aantoonbaarheid

Lachgas komt via de longen in het bloed. Bijna al het lachgas ademt de gebruiker weer uit. Een klein deel komt in de urine terecht. Het kan soms tot 18 uur later nog aantoonbaar zijn in de urine. Mogelijk zelfs nog langer.

 

Lees verder

Risico's

  • Er kan misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid ontstaan. Je kunt zelfs flauwvallen.
  • Het combineren met (grote) hoeveelheden alcohol is gevaarlijk. Je ademhaling wordt gedempt.
  • Bij chronisch gebruik treedt een tekort aan vitamine B12 op.

Lees verder

Beperk de risico's

  • Wissel een teug lachgas altijd af met gewone lucht. En ga zitten.
  • Neem lachgas uitsluitend uit ballonnen en nooit direct uit een slagroomspuit.
  • Neem geen deel aan het verkeer. Niet tijdens, maar ook niet in de uren na gebruik.

 

 

Lees verder

Dosering

In een patroon zit altijd even veel lachgas en per ballon gaat er 1 patroon in. De meeste mensen nemen één ballon met lachgas, dus één patroon. Sommigen nemen wel meerdere ballonnen op een avond.

Lees verder

Combigebruik

  • Combineer lachgas niet met drugs. Combineren kan ervoor zorgen dat je minder voelt van de werking van lachgas en te veel neemt.
  • Lachgas gecombineerd met alcohol, GHB of andere verdovende middelen versterkt het verdovende effect van lachgas. Dit vergroot de risico's.

Lees verder

Filmpjes

Lees verder

Actueel

Lees verder

Copyright © 2021 Trimbos-Instituut