Combigebruik

 

Het combineren van drugs is extra riskant. De effecten van combinaties zijn bovendien niet goed te voorspellen. Combineren betekent meer risico lopen. 

MDMA en anti-astma of anti-hooikoorts middelen
Het is geen goed idee om deze middelen te combineren, je bloeddruk kan er gevaarlijk van stijgen.

Lees hier meer over effecten en risico's van verschillende drugscombinaties.

XTC en....

Deze combi vergroot de kans op hoofdpijn en misselijkheid. Ook vermindert het je gevoel van dronkenschap en vermoeidheid. Enkele onderzoeken laten zien dat mensen die bier drinken bij XTC minder kans op hersenschade hebben. Waarschijnlijk komt dit niet door de alcohol, maar door de afkoeling die bier veroorzaakt. De kans op hersenschade wordt namelijk groter bij verhitting van het lichaam en regelmatig drinken (1 a 2 glazen per uur) kan dit voorkomen. Daarom is bier drinken bij XTC-gebruik beter dan niets drinken. Maar het drinken van water, fris of isotone drankjes is waarschijnlijk weer beter dan bier. We weten namelijk niet of alcohol in combinatie met XTC nog andere risico's heeft.
Gebruikers hebben verschillende ervaringen met deze combi. De een vindt het prettig, de ander vervelend. Er zijn gebruikers die actiever blijven van hasj/wiet in combi met XTC. XTC kan de effecten van het blowen versterken. Er zijn ook gebruikers die geen effect ervaren. Wacht in ieder geval met blowen tot je de werking van de XTC voelt. Let op de signalen van je lichaam.
XTC en cocaïne zijn beide stimulerende middelen. Combigebruik vormt een overbelasting voor je hart. De kans op lichamelijke uitputting is extra groot. De kater kan hevig zijn en de dagen erna kun je een leeg en uitgeblust gevoel hebben. Verder vergroot je de kans op hersenschade, uitdroging en oververhitting. Bij gecombineerd gebruik van XTC met cocaïne voel je het bewustzijnsveranderende effect van XTC minder.
XTC en speed zijn beide stimulerende middelen. Combigebruik vormt een overbelasting voor je hart. De kans op lichamelijke uitputting is extra groot. De kater kan hevig zijn en de dagen erna kun je een leeg en uitgeblust gevoel hebben. Verder vergroot je de kans op hersenschade, uitdroging en oververhitting. Bij gecombineerd gebruik van XTC met speed voel je het bewustzijnsveranderende effect van XTC minder.
Er zijn weinig specifieke effecten en risico’s van deze combinatie bekend. Je weet nooit welke onaangename, onverwachte effecten het geeft. Het vergroot de kans op psychische klachten zoals angst en paniek.
XTC en GHB kunnen een gevaarlijke wisselwerking hebben. Omdat XTC stimulerend werkt, merk je minder van de verdovende werking van GHB. Hierdoor neem je snel te veel GHB. Als de XTC uitwerkt en er zit nog veel GHB in je lichaam kan je plotseling out gaan (bewusteloos raken). GHB kan door de verdovende werking, de bewustzijnsveranderende effecten van XTC versterken. Daarnaast kun je door XTC stijve kaken krijgen of soms zelfs een kaakklem. Ben je op dat moment buiten bewustzijn is dit levensgevaarlijk omdat je kunt stikken in je eigen braaksel.

Copyright © 2020 Trimbos-Instituut