Sex onder invloed

 

Risico's

Sommige mensen gebruiken alcohol en drugs om makkelijker contact te maken met anderen of om meer zin in sex te krijgen. Er zijn echter risico's aan sex onder invloed. Deze risico's gelden voor vrijwel alle drugs:

  • Door het gebruik van alcohol en drugs kun je een troebele blik krijgen. Je denkt minder helder en bent minder kritisch. Dit kan schaamte en teleurstelling opleveren als achteraf blijkt dat je verkeerde keuzes hebt gemaakt.
  • Alcohol en drugs zijn van invloed op je bedprestaties. Je denkt dat je de sterren van de hemel hebt gesext, maar in werkelijkheid bakte je er niets van. Of je hebt een geweldige vrijpartij achter de rug, maar je weet er de volgende dag niets meer van?
  • Onder invloed van alcohol of drugs is het vaak moeilijker een condoom om te doen. Of je vergeet het of laat het achterwege in ‘the heat of the moment'. Ook kan het zijn dat je sneller instemt met onveilige sex. Achteraf hebben mensen vaak spijt van onveilige sex.
  • Onder invloed van alcohol of drugs ga je soms sneller voorbij aan je eigen wensen en grenzen. Je wordt gemakkelijker overgehaald of tot sex gedwongen als je onder invloed bent. Het kan ook voorkomen dat je zelf geen oog meer hebt voor de wensen van je bedpartner. Je kunt dan over de grenzen van een ander heen gaan. 
  • Sommige mensen kunnen na een tijdje niet meer zonder alcohol of drugs leuke sex hebben. ‘Nuchtere' sex vinden ze dan saai. Dit kan veel problemen geven in relaties. Ook komt het voor dat mensen alcohol of drugs nodig (denken te) hebben om zich te ontspannen en in de juiste stemming te komen.

De invloed van alcohol en drugs op sex

Hasj en wiet

Van blowen kun je in een ontspannen stemming raken. Je bent minder geremd en je lichaam is gevoelig voor aanrakingen. Eén van de werkzame stoffen in hasj en wiet is THC. THC werkt verslappend op je spieren: je benen en armen voelen erg ‘zwaar' aan. Dit is niet altijd bevorderlijk voor een lekkere vrijpartij. Het is mogelijk dat je minder zin in sex krijgt als je langere tijd veel blowt. De effecten van hasj en wiet verschillen per persoon en zijn sterk afhankelijk van de omgeving en sfeer.

Alcohol

Door het drinken van een paar glazen alcohol voel je je vrijer en losser. Je kunt meer zin in sex krijgen. Te veel alcohol zorgt vooral voor negatieve effecten in bed: draaierigheid en misselijkheid. Niet alleen je coördinatievermogen, maar ook je uithoudingsvermogen én je concentratievermogen gaan hard achteruit. Mannen kunnen te maken krijgen met halfslappe erecties of te vroeg klaarkomen. Bij vrouwen kan de zin in sex sterk afnemen door te veel drank, ook wordt de intensiteit van het orgasme minder. Door veel en vaak drinken vermindert de zin in sex. Overmatig alcoholgebruik kan bij zowel mannen als vrouwen leiden tot verminderde vruchtbaarheid.

Cocaïne

Een snuif coke kan er voor zorgen dat je meer zin krijgt in sex. Mannen hebben langer een stijve penis en komen minder snel klaar. Sommige mensen vinden dat een voordeel, omdat je langer kunt doorgaan, anderen vinden het een nadeel. Bij hogere doseringen is klaarkomen of het krijgen van een erectie lastiger. Als je langdurig coke gebruikt, kan de zin in sex helemaal verdwijnen.

Speed

Het effect van speed op sex wisselt per gebruiker. Je kunt meer of juist minder naar sex verlangen. Bij een lage dosis neemt het zelfvertrouwen en het uithoudingsvermogen toe. Bij een hoge dosis ben je aanvankelijk te hyper voor sex en mannen kunnen door speed geen erectie houden. Dit kan uren duren, een orgasme blijft vaak uit. Het niet kunnen klaarkomen kan frustrerend en pijnlijk zijn. Bij langdurig speedgebruik kun je minder zin in sex krijgen. Bij mannen verdwijnt de zin in sex soms helemaal, doordat ze geen erectie en orgasme meer kunnen krijgen.

XTC

Onder invloed van XTC neemt de behoefte aan contact en intimiteit toe. XTC maakt je warm en ontvankelijk voor anderen. Je kunt makkelijker over je gevoel praten. Iedereen om je heen lijkt aardig en lief. Bij sommigen kan dit leiden tot zin in seks. Anderen hebben meer behoefte aan contact, praten en intimiteit. Gebruik van XTC kan zorgen voor een zorgeloze stemming, veilige seks kan er soms bij inschieten.

GHB

GHB ontspant en ontremt. Je kunt extra opgewonden raken en meer zin in seks krijgen. De erectie houdt langer aan en klaarkomen is heftiger. Door het gebruik van GHB kunnen je grenzen makkelijk vervagen, waardoor je soms dingen doet die je eigenlijk niet wilt. Anderen kunnen daar misbruik van maken. Ook kun je afhankelijk raken van GHB. Je vindt seks dan alleen nog maar leuk met GHB.

Omdat het doseren van GHB heel moeilijk is, is de kans groot dat je in een diepe slaap terecht komt. Out gaan tijdens seks is niet alleen gênant, maar ook gevaarlijk. Als je buiten bewustzijn bent kun je stikken in je eigen tong of braaksel. Het risico op onveilige of onvrijwillige seks is aanwezig. Je hebt niet in de hand wat er met je gebeurt. Je bent dan afhankelijk van de betrouwbaarheid en hulp van anderen.

Poppers

Poppers verwijden de bloedvaten, waardoor de bloeddruk daalt. Het geeft een high gevoel en je voelt je even ontspannen en een beetje duizelig. Het is een vloeistof waarvan de damp ingeademd wordt. Het werkt heel snel (na 10 seconden) en kort (nog geen minuut). Je krijgt een hardere erectie. De werkzame stof amylnitriet ontspant de spieren. Poppers kunnen knallende koppijn, misselijkheid en duizeligheid veroorzaken. Ook kunnen hevige hartkloppingen ontstaan. Poppers zijn irriterend voor de huid en ogen. Erectieverlies is ook mogelijk.

Ketamine

Ketamine is een verdovend middel met hallucinerende effecten. Bij een kleine snuif kan het de seksualiteit flink stimuleren. Bij een hogere dosis kun je je tijdelijk niet bewegen. Niet iedereen ervaart dit als positief. Hierdoor kan een 'bad trip' ontstaan: dit is een vervelende en angstige ervaring.

Stelling

Heb je weleens spijt van seks nadat je drank of drugs op hebt?

Nee, ik heb nooooit spijt van seks.
252 (46%)
Onder invloed van drank/drugs ga ik weleens over mijn grenzen heen.
110 (20%)
Onder invloed van drank/drugs kies ik weleens een verkeerde sekspartner.
69 (13%)
Als ik drank/drugs op heb, weet ik niet meer wat ik doe, dus kan ik ook geen spijt hebben.
20 (4%)
Ik heb nooit seks, dus ook geen spijt.
101 (18%)

Geef je mening

Copyright © 2018 Trimbos-Instituut