Home Vraag Als ik eenmaal begin met drinken, kan ik niet meer stoppen; misschien moet ik wel helemaal stoppen maar daar zie ik tegenop. Wat kan ik doen?

Als ik eenmaal begin met drinken, kan ik niet meer stoppen; misschien moet ik wel helemaal stoppen maar daar zie ik tegenop. Wat kan ik doen?

Het verschijnsel dat je beschrijft wordt controleverlies genoemd.

Controleverlies hoort bij het effect van alcohol. Alcohol verdooft een bepaald deel van de hersenen. In dit deel zit ook de natuurlijke rem om bepaalde dingen niet te doen of niet te zeggen. Als deze rem verdoofd wordt, treedt er ontremming op. Dat overigens bij  verschillende mensen anders kan uitwerken. Wie lang genoeg door drinkt raakt lichamelijk en geestelijk afhankelijk van alcohol en verliest daarmee de vrije wil om op een bepaald moment te stoppen met drinken. De combinatie ontremming en afhankelijkheid leidt tot het fenomeen controleverlies.

 

Meer details

Controleverlies komt vaak voor bij probleemdrinkers en is een kenmerk en/of gevolg van de ontstane alcohol-afhankelijkheid. De duidelijkste en gemakkelijkste remedie voor je is helemaal stoppen met alcohol. Je hebt waarschijnlijk al vaak geprobeerd om niet teveel te drinken maar dat is niet gelukt. Als je hier iets aan wilt doen kun je bij een instelling voor verslavingszorg een programma c.q. training volgen om anders te leren omgaan met je alcoholgebruik. Ook zou je ermee geholpen zijn als je voor jezelf zou kunnen beslissen de lastige strijd met alcohol niet meer aan te gaan en te accepteren dat je er beter aan doet geen alcohol meer te drinken. Ook hier kan een instelling voor verslavingszorg je bij ondersteunen.

Voor meer informatie kun je bellen met de Alcohol Infolijn, 0900-1995 (10 ct p/m).


Scroll naar boven