Home Vraag Hoe komt het dat als je lange tijd dagelijks wiet rookt en daarmee stopt, dat het dan ineens zo moeilijk is om te slapen?

Hoe komt het dat als je lange tijd dagelijks wiet rookt en daarmee stopt, dat het dan ineens zo moeilijk is om te slapen?

Veelgehoorde redenen waarom mensen blowen is om te ontspannen of lekker in te slapen. Hasj en wiet hebben inderdaad een ontspannende werking. Dus als je blowt kan je vaak goed in slaap vallen en voor je gevoel slaap je ook diep en droomloos. Wanneer je dit een lange tijd blijft doen, wen je hier aan (tolerantie). Op een gegeven moment kan je het idee hebben dat je zonder hasj of wiet niet meer goed in slaap kunt vallen. In dit artikel leggen we uit hoe het zit met blowen en slapen.

Slaapmutsje

Vaak blowen mensen om te ontspannen en/of (in) te slapen. Hasj en wiet hebben een ontspannende werking. Dit maakt dat je onder invloed van hasj en wiet goed in slaap kunt vallen (hierbij geldt dat THC ontspannend werkt, maar CBD stimulerend). Wanneer je dit een lange tijd blijft doen, wen je hier aan (tolerantie). Op een gegeven moment kan je het idee hebben dat je zonder hasj of wiet niet meer goed in slaap kunt vallen.

Last van ontwenningsverschijnselen?

Wanneer je een lange tijd dagelijks hebt geblowd en je dan stopt, kun je last krijgen van allerlei klachten: hoofdpijn, zweten, trillen, slapeloosheid en zenuwachtigheid. Meestal nemen de lichamelijke symptomen na verloop van tijd af. Sommige mensen kunnen na een week stoppen weer zonder cannabis in slaap vallen, anderen kunnen langer problemen ervaren met slaap.

Kwaliteit van je slaappatroon

Hasj/wiet zorg weliswaar voor het goed inslapen, maar het heeft waarschijnlijk een negatief effect op de kwaliteit van je slaappatroon. Uit onderzoek blijft dat blowen leidt tot het toenemen van de diepe slaap (‘deep slow wave sleep’), maar ook tot een afname van de REM-slaap (fase waarin je droomt). Na herhaaldelijk toediening van grote hoeveelheden THC werden proefpersonen de volgende ochtend  wakker met een soort “kater”, en een ‘rebound’ (teruggang) in de hoeveelheid REM slaap. Dit zou kunnen betekenen dat je niet uitgerust wakker wordt.

Heftige dromen

Als je stopt met blowen komt die REM-slaap weer terug en ga je dus heel veel dromen. Het is een tijdelijke inhaalslag. Het houdt weer vanzelf op als je twee tot drie weken verder bent. Heftige levensechte dromen en nachtmerries worden vaak gerapporteerd. Bij aanhoudende slaapproblemen is het verstandig om je huisarts te raadplegen.


Scroll naar boven