Home FAQ FAQ lachgas

FAQ lachgas

Lachgas

In het nieuws zijn verschillende voorbeelden voorbij gekomen van mensen die zeer grote hoeveelheden lachgaspatronen per dag/week hebben gebruikt en kampen met de gevolgen van zenuwschade (als gevolg van vitamine B12 tekort). Maar hoe vaak komt dit voor en hoe ernstig zijn de gevolgen? Neurologische schade na intensief lachgasgebruik komt helaas steeds meer voor.

Lees verder

Als mensen lachgas gebruiken in het verkeer kan dat heel gevaarlijk zijn. Lachgas verstoort de waarneming en het coördinatievermogen. Als je onder invloed bent van lachgas kan je dus niet meer veilig een voertuig besturen.

Lees verder

Lachgaspatronen zijn belastend voor het milieu vanwege het metaal dat nodig is voor de patronen. Bij consumptie van meerdere ballonnen bestaat het vermoeden dat je een grotere hoeveelheid van die metalen deeltjes binnen kunt krijgen. Tot slot is lachgas een zeer milieuonvriendelijke drug doordat het een broeikasgas is en bovendien slecht voor de ozonlaag.

Lees verder

In de hersenen blokkeert lachgas de glutamaatreceptor. Glutamaat is de belangrijkste stimulerende neurotransmitter in de hersenen en zet andere zenuwcellen aan tot actie. Receptoren voor glutamaat zijn verspreid over alle delen van de hersenen en zijn daardoor betrokken bij veel belangrijke processen in de hersenen.

Lees verder

Verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas is niet strafbaar. Lachgas valt (nu nog) onder de Warenwet. Dat betekent dat de verkoper van lachgas aan de verplichtingen van de Warenwet dient te voldoen. Staatssecretaris Blokhuis wilde al een verbod op lachgas in 2021, maar dit is uitgesteld tot 2023. Vanaf 1 januari 2023 staat lachgas op de Opiumlijst. Bezit en verkoop zal dan verboden zijn.

Lees verder

Lachgas kan verslavend zijn. Je hebt het idee dat je niet meer zonder kunt en je wilt dan telkens weer lachgas gebruiken. Ook wen je aan de effecten waardoor je steeds meer nodig hebt. Ook komt craving voor (de drang om te gebruiken). Hoe vaker je gebruikt hoe meer kans op craving en gewenning.

Lees verder

Lege tanks of cilinders kun je het beste naar de milieustraat brengen. Dit kan anoniem.

Lees verder

Drugs algemeen

Als je veel vrienden hebt die drugs gebruiken en je gaat naar dancefeesten of festivals, dan denk je al gauw dat iedereen aan de drugs zit. Maar dat is niet zo! De meeste van je leeftijdgenoten gebruiken geen drugs.

Lees verder

Scroll naar boven