Home Vraag Wat zijn de risico's van een e-sigaret?

Wat zijn de risico’s van een e-sigaret?

Omdat de e-sigaret nog maar kort bestaat, is er nog te weinig onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van deze stoffen. Wel wijst onderzoek uit dat de e-sigaret in ieder geval minder schadelijk is dan een gewone sigaret.

Meer details

Een e-sigaret is een elektronisch apparaat dat de werking van een sigaret nabootst. In plaats van tabak bevat de e-sigaret een vulling met vloeistof (‘e-liquid’), die wordt verhit. De gebruiker ademt de damp van deze vloeistof in.

Voor rokers is de e-sigaret minder schadelijk dan gewone sigaretten. Als je een e-sigaret gebruikt (je hoeft hem niet aan te steken) krijg je namelijk niet de giftige verbrandingsproducten van tabak binnen, zoals teer en koolmonoxide. Bij een gewone sigaret wordt tabak verbrand, waarbij er 1000 carcinogene stoffen vrijkomen. Deze stoffen veroorzaken onder andere (long)kanker en hart- en vaatziekten. 

Wel kan de damp van een e-sigaret nicotine bevatten, waardoor je verslaafd kan raken aan de e-sigaret en zodoende verslavend werken. Ook bevat de damp van de e-sigaret propyleenglycol, wat bijvoorbeeld ook verwerkt is in zeep. Er zijn tot slot kankerverwekkende stoffen gevonden in e-sigaretten, maar in véél mindere mate dan in sigaretten. Een e-sigaret is dus minder schadelijk dan een sigaret, maar zeker niet onschadelijk. Als je niet rookt kan je er dus beter niet aan beginnen. 

Het nadeel van de e-sigaret is dat de rokers hiervan nog steeds verslaafd zijn en blijven aan nicotine, de verslavende stof in tabak. Hierdoor vallen ze makkelijker terug in het roken van tabak, als hun e-sigaret bijvoorbeeld leeg is.

Lees ook Is vapen minder slecht dan roken? Ik dacht het niet!


Scroll naar boven