Home Feesten zonder drugs Hoe normaal is het om geen drugs te gebruiken?

Hoe normaal is het om geen drugs te gebruiken?

Het is heel normaal om geen drugs te gebruiken. De meeste van je leeftijdsgenoten gebruiken geen drugs. Drugsgebruik komt het vaakst voor onder mensen in de leeftijd van 15-34 jaar. Maar zelfs binnen deze groep heeft maar 1 op de 10 mensen in het afgelopen jaar XTC gebruikt. Er zijn dus veel meer mensen die geen XTC gebruiken, dan mensen die dit wel doen.

Hoeveel jongeren gebruiken XTC?

De meeste jongeren gebruiken geen drugs. Onder scholieren tussen de 12-16 jaar is het laatste jaar XTC-gebruik 1,7%. Onder jongeren tussen de 16 en 20 is het laatste jaar XTC-gebruik 5,1%. Het overgrote deel, 94% heeft nooit gebruikt. Onder uitgaande jongeren ligt dit percentage wel een stuk hoger.

XTC-gebruik onder uitgaanders

Onder mensen die uitgaan komt het gebruiken van drugs vaker voor. Ruim de helft (53,8%) van de uitgaanders gebruikte in het afgelopen jaar XTC. Dat is een veel grotere groep dan onder de algemene bevolking. Maar er is dus ook een bijna even grote groep uitgaanders die géén XTC gebruikt. Het is dus niet waar dat iedereen drugs gebruikt. Het is net zo normaal om het niet te doen.

Waarom geen drugs gebruiken?

Er zijn genoeg redenen om geen drugs te willen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat je de risico’s te groot vind, omdat je het niet interessant vindt, vanwege medische redenen of omdat je het liever nuchter blijft. Alleen jij maakt de keuze of je wel of geen drugs wilt gebruiken.

Vind je het lastig of spannend om hier met vrienden over te praten? De game festival oneliners kan je hierbij helpen!

Bronnen:


Scroll naar boven