Home Lachgas Risico’s

Risico’s van lachgas

Risico’s op de korte termijn 

 • Het combineren van lachgas met (grotere hoeveelheden) alcohol is gevaarlijk. Je ademhaling wordt gedempt waardoor er kans is op zuurstoftekort.
 • Als je veel blijft in- en uitademen in de ballon, als je twee patronen in 1 ballon doet, of als je snel meerdere ballonen achter elkaar neemt in een sessie, vergroot je de kans op zuurstoftekort. Hierdoor kan misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid ontstaan. Soms leidt het zelfs tot bewusteloosheid, waarbij je ongelukkig kunt vallen.
 • Tintelingen en een doof gevoel in armen en benen kunnen tekenen zijn van neurotoxiciteit. Dit is een alarmsignaal om direct te stoppen met gebruik.
 • Als lachgas direct uit de slagroomspuit wordt gebruikt, kunnen je longen, mond of lippen bevriezen. Dit komt gelukkig zelden voor doordat een ballon gebruikt wordt.
 • Vul je ballonnen met een grote lachgastank, klem die dan niet tussen je benen. De tank kan aan je benen vriezen en dit kan zorgen voor levenslange littekens. 

Risico’s op de lange termijn

 • De invloed van lachgas op het puberbrein is nog onbekend. Gezien de inzichten dat een brein in ontwikkeling kwetsbaar is voor de effecten van bewustzijnsveranderende stoffen in het algemeen, is voorzichtigheid geboden.
 • Lachgas kan geestelijk verslavend zijn. Je hebt het idee dat je niet meer zonder kunt en je went aan de effecten waardoor je steeds meer nodig hebt. Ook komt craving voor (de drang om te gebruiken). Hoe vaker je gebruikt hoe meer kans op craving en gewenning.
 • Bij stevig gebruik van lachgas kan een tekort aan vitamine B12 optreden, doordat vitamine B12 zijn werk in het lichaam niet meer kan doen. Dit kan tot bloedarmoede, zenuwschade en uitval- of verlammingsverschijnselen leiden. Klachten zijn: tintelingen, duizeligheid, verdoofd gevoel in ledematen en pijnscheuten (vooral in vingers en voeten).     
 • Hoe meer en hoe langer er gebruikt wordt hoe groter de kans op aanhoudende gevoelloosheid en tintelingen. Ongeveer 5% van de mensen die in het laatste jaar lachgas hebben gebruikt krijgen hier last van. Deze klachten kunnen leiden tot de ontwikkeling van “myeloneuropathie”; dat is zenuwschade in het ruggenmerg. 
 • Bij vroege opsporing is de schade meestal behandelbaar met vitaminesupplementen en fysiotherapie. Soms zijn er nog wel restklachten zoals  spierzwakte, verminderde balans, verminderde conditie en sensibiliteitsstoornissen (bijvoorbeeld tintelingen, een dof gevoel of koud gevoel in handen en/of voeten).
 • Verschillende groepen zijn extra kwetsbaar, dat wil zeggen dat ze mogelijk bij eenmalig gebruik al klachten kunnen krijgen: minderjarigen, vrouwen in de vruchtbare leeftijd, mensen met hart- en vaat aandoeningen en mensen met een laag vitamine B12 gehalte, zoals vegetariërs. Vooral veganisten lopen sneller risico op het ontwikkelen van dit tekort doordat vitamine B12 doorgaans gehaald wordt uit vlees, vis, melk en eieren. In mindere mate geldt dit voor vegetariërs, vooral wanneer zij zuivelproducten mijden. 
 • Lachgas uit slagroompatronen is niet bedoeld voor menselijke consumptie. Het is nog onduidelijk of dit eventueel extra risico’s met zich meebrengt t.o.v. het veel beter onderzochte medisch lachgas. Vooralsnog zijn daar trouwens geen concrete aanwijzingen voor.
 • Er zijn aanwijzingen dat er kleine hoeveelheden van andere stoffen in lachgaspatronen kunnen zitten. Daarnaast kunnen hele kleine stukjes metaal van de patroon zelf meekomen in een ballon. Bij het gebruik van één ballon krijgt de gebruiker niet zoveel van die metalen deeltjes binnen. Maar bij het gebruik van meerdere ballonnen kan iemand een grotere hoeveelheid metalen deeltjes binnen krijgen. Het is onbekend wat dit betekent voor de gezondheid.

Lees ook: Hoe schadelijk is lachgas nu echt?

Vergroot lettertype
Scroll naar top