Home Nieuws Contact met drugsdealer meestal via Whatsapp

Contact met drugsdealer meestal via Whatsapp

De meeste uitgaande jongeren en jongvolwassenen geven aan dat het contact met een dealer vaak via Whatsapp wordt gedaan. De drugs zelf kopen ze meestal niet online, maar ‘live’.

Dat meldt het Trimbos-instituut in het rapport ‘Drugs Online – Een inventarisatie van online kanalen voor drugsverkoop onder jongeren en perspectieven op online drugspreventie‘.

Drugs bestellijsten

Op WhatsApp worden bijvoorbeeld bestellijsten met het drugsaanbod en de prijzen gedeeld. Dat gebeurt ook via Telegram, waar drugs soms in groepen met duizenden leden worden aangeboden. Slechts een klein deel van de handel loopt via socialemediaplatforms als Snapchat, Facebook en Instagram.

Preventie in Telegram-groepen

Er zou meer onderzoek gedaan moeten worden, zegt Ruben van Beek van het Trimbos-instituut. Als duidelijk is waar mensen drugs kopen, kan er gerichter informatie over de werking en mogelijke risico’s worden gedeeld. “Bij Telegram-groepen kun je gewoon in- en uitstappen”, zegt Van Beek. In die groepen zou bijvoorbeeld meer aan preventie kunnen worden gedaan

Lees verder op nu.nl.

Scroll naar boven