Home Nieuws Dit is waarom bijna alle rokers hun peuk op de grond gooien (en dat is een enorm probleem)

Dit is waarom bijna alle rokers hun peuk op de grond gooien (en dat is een enorm probleem)

Iedere roker zal het vast eens gedaan hebben: een sigaret doven tegen een verkeerspaal, of uitdrukken in het zand omdat je vrienden ineens een duik in de zee willen nemen. Het is puur menselijk gedrag, en in Nederland ook breed sociaal geaccepteerd, stellen onderzoekers van CE Delft in een studie over het weggooien van sigaretten. Toch is het fenomeen een groot probleem in Nederland, waarschuwen milieuorganisaties.

‘Het is een gewoonte om de sigaret op de grond te gooien zodra deze op is’, valt te lezen in het rapport. ‘Deze gewoonte wordt in stand gehouden omdat ‘iedereen het doet’. Daarnaast blijkt ook dat veel rokers peuken niet beschouwen als zwerfafval.’

Een sigaret weggooien is ‘inderdaad een oude gewoonte die moeilijk te veranderen blijkt’, beaamt Nederland Schoon, de belangrijkste organisatie voor preventie van zwerfafval. ,,Rokers hebben jarenlang geleerd om hun peuk juist niet in de afvalbak te gooien in verband met brandgevaar. Het op de grond gooien van je peuk was jarenlang geaccepteerd gedrag, zelfs bij mensen die nooit ander afval op de grond gooiden”, zegt directeur Ingrid Goethart. ,,Mensen vertonen nu eenmaal soms gedrag waarvan bekend is dat het niet goed is voor hunzelf én/of hun leefomgeving. 

Lees het hele artikel van Sebastiaan Quekel op AD.nl.

Scroll naar boven