Home Nieuws Feit of fabel: verbrand je sneller als je alcohol drinkt in de zon?

Feit of fabel: verbrand je sneller als je alcohol drinkt in de zon?

Nu de zon en de warmte er eindelijk zijn, schuiven we met veel plezier met een pintje aan bij de barbecue, of we installeren ons met een wijntje op een terras. Of is dat niet zo’n goed idee? Je hoort regelmatig dat je sneller verbrandt wanneer je alcohol drinkt in de zon, maar klopt dat ook? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters legt uit.

Hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer kans dat je verbrandt?

Hoe gevoelig je bent voor een verbrande huid hangt voor een groot deel af van jouw genen. Heb je een blanke huid, lichte ogen (blauw, groen, hazel) en een lichte haarkleur, dan ben je meestal een stuk vatbaarder om te eindigen als een rode kreeft. Maar ook je gedrag speelt een rol. Zit je bijvoorbeeld veel buiten of smeer je jezelf niet in met zonnecrème, dan heeft dit natuurlijk gevolgen. Maar wat als je een frisse pint drinkt in de zon? Neemt de kans op een verbrande huid en bijgevolg op huidkanker ook toe wanneer je alcohol drinkt in de zon?

Een Israëlische wetenschapper analyseerde de data van bijna 300.000 deelnemers van de “2004 Behavioral Risk Factor Surveillance System” en kwam tot de conclusie dat mensen die alcohol dronken vaker een verbrande huid hadden. Hoe groter de hoeveelheid alcohol, hoe groter de kans op een verbrande huid. Naar schatting zou net geen 1 op de 5 zonnebranden te wijten zijn aan het drinken van alcohol. Ook andere wetenschappelijke studies bevestigen deze bevinding.

Lees het hele artikel van Martijn Peters op HLN.be.

Scroll naar boven