Home Nieuws Fentanyl epidemie in de VS

Fentanyl epidemie in de VS

In Amerika woedt een ware fentanyl-epidemie. Het middel veroorzaakte in de VS het afgelopen jaar ruim 20.000 doden en het is in de VS inmiddels de drug die voor de meeste doden zorgt, veel meer dan de nummer twee heroïne. Zo overleed popmuzikant Prince vorig jaar aan een overdosis fentanyl. President Donald Trump heeft zelfs de noodtoestand afgekondigd als het gaat om de volksgezondheid.

Fentanyl is een een synthetisch opiaat dat honderd keer sterker dan morfine. Het middel wordt onder meer gebruikt bij operaties en wordt ook gegeven aan terminaal zieke patiënten met ernstige pijn. Het middel is officieel alleen op doktersrecept te krijgen, maar het in de praktijk betrekkelijk eenvoudig aan te schaffen zonder tussenkomst van een arts. In Nederland valt Fentanyl en verwante verbindingen onder de Opiumwet. Volgens experts is China de grootste producent van fentanyl en de grondstoffen er voor.

De eerste aanwijzingen dat fentanyl ook in Europa voet aan de grond begint te krijgen, zijn er al. Zo zijn in het Verenigd Koninkrijk dit jaar al zeker zestig mensen overleden aan een overdosis van de drug. Europese drugsbestrijders zijn het er over eens dat ze veel meer zullen moeten samenwerken om deze internationale dreiging het hoofd te bieden.

Lees verder op Trouw.nl

 

Scroll naar boven