Home Nieuws Joost was ketamineverslaafd. ‘Ik sliep met zakken ijs op mijn buik. Tegen de pijn’

Joost was ketamineverslaafd. ‘Ik sliep met zakken ijs op mijn buik. Tegen de pijn’

Artsen maken zich zorgen over de toename van jongeren met ernstige blaasproblemen, veroorzaakt door een ketamineverslaving. Uroloog Wouter van der Sanden: „Vermoedelijk zien wij slechts het topje van de ijsberg.”

In de laatste vijf jaar is het recreatief ketaminegebruik in Nederland fors toegenomen, met name onder 20- tot 29-jarigen, blijkt uit cijfers van de Nationale Drug Monitor van het Trimbos-instituut uit 2022. Jongeren beschouwen het als een onschuldige drug: ziekenhuizen gebruiken het immers als antidepressivum en pijnstiller. Dat zogenaamde veilige imago heeft zijn tol geëist: op de ketaminepoli in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch komen momenteel zo’n vijf verwijzingen per dag van verslaafde jongeren binnen.

De ketaminepoli opende in 2022 op initiatief van Wouter van der Sanden. De uroloog in opleiding kwam de afgelopen jaren opvallend veel jongeren met blaasklachten tegen, na doorvragen bleken ze vaak verslaafd. 

Plasjes met bloed

In de behandelkamer laat Van der Sanden een foto zien van een blaas. Hij wijst naar een paar witte vlekken: „Dat zijn ontstekingen en irritaties op de blaaswand.” Ze zijn te vergelijken met aften in de mond. Bij overmatig ketaminegebruik vermindert de blaascapaciteit van zo’n vijfhonderd milliliter naar twintig milliliter. Hierdoor moeten gebruikers om de vijf of tien minuten naar het toilet. „Om de nacht door te komen, slapen sommigen met een plastic fles tussen de benen of dragen een luier”, zegt Van der Sanden. Vaak komen er in de – extreem pijnlijke – plasjes bloed en bloedstolsel mee naar buiten. Ook seks is niet meer plezierig, omdat de pijn de lust wegneemt en de meeste mannen geen erectie meer kunnen krijgen. Sommige jongeren raken arbeidsongeschikt, kunnen hun opleiding niet meer volgen of belanden in een sociaal isolement.

Lees het hele artikel van Nina Stefanovski op NRC.nl.

Meer info

Scroll naar boven