Home Nieuws Malta legaliseert cannabis als eerste in EU: waar blijft Nederland?

Malta legaliseert cannabis als eerste in EU: waar blijft Nederland?

Lange tijd was Nederland voorloper op het gebied van decriminaliseren van cannabis. Door de invoering van het gedoogbeleid in 1976 kun je hier ongestraft een jointje roken. Inmiddels is Nederland door meerdere landen ingehaald. Malta stemde afgelopen week als eerste EU-land voor legalisatie en de verwachting is dat andere Europese landen in 2022 volgen.

Onvoldoende informatie

“We voeren al 100 jaar een war on drugs“, zegt Sander Rigter, wetenschappelijk medewerker aan het Trimbos-instituut. Hij doelt op het Opiumverdrag uit 1912 en de Opiumwet die een paar jaar later in Nederland is ingevoerd. Hierdoor werd drugs verboden. “Maar er zijn nog steeds middelen, dus die wet is geen succes.”

Verbieden zorgt er dus niet voor dat er niet meer gebruikt wordt, maar zomaar legaliseren is ook geen oplossing. “In sommige Amerikaanse Staten, waar ze cannabis van de ene op de andere dag hebben toegestaan, krabbelen ze nu al een beetje terug”, zegt Rigter. “Daar zijn bijvoorbeeld meer verkeersongelukken. Dat kan komen door onduidelijke verpakkingen of onvoldoende informatie.”

Lees het hele artikel op RTLNieuws.nl.

Scroll naar boven