Home Nieuws Tandenpoetsen na XTC: wel of niet doen?

Tandenpoetsen na XTC: wel of niet doen?

Stel, je hebt een nachtje staan dansen aan de XTC. Daarna kom je thuis met een droge mond. Is het dan wel of niet verstandig om je tanden te poetsen? Spuiten en Slikken sprak Judith van Jellinek en tandarts Jansen om daarachter te komen.

Is het verstandig om je tanden te poetsen na XTC?

Judith: “Dat je je tanden niet moet poetsen na XTC is denk ik deels een misverstand. Veel mensen denken dat je door je droge mond het tandenpoetsen beter kan laten. Maar het advies is altijd om wél je tanden te poetsen. Mocht je hebben overgegeven, kan je beter eerst spoelen met water. Zo neutraliseer je het zuur van braaksel. Daarna kun je gewoon je tanden poetsen voordat je je bed induikt.” 

Kan je het glazuur van je tanden eraf poetsen na XTC?

Tandarts Jansen: “Als je een hele droge mond hebt, en meteen je tanden gaat poetsen. Is er een kans dat je een deel van je glazuur wegpoetst. Omdat je weinig speeksel hebt wordt de pH-waarde in je mond hoger. Door die zure omgeving is de kans groter dat je je glazuur eraf poetst. Toch is het advies om je tanden wél te poetsen na een nachtje feesten. XTC-gebruik gaat vaak hand in hand met zoetigheid. Als je het poetsen van je tanden dan overslaat heb je kans op gaatjes.”

Lees het hele artikel op Spuitenenslikken.nl.

Meer info:

Scroll naar boven