Home Nieuws Waarom kun je zo'n zin hebben in een vette hap na alcohol?

Waarom kun je zo’n zin hebben in een vette hap na alcohol?

Je wordt wakker na een avond alcohol drinken en verlangt naar een vette hap. Friet, hamburger, tosti: zei er iemand snacks? Die appel of banaan is wel het láátste waar je zin in hebt.

Toch gek, dat we massaal zin hebben een vette bek te halen. Hoe dat komt, leggen het Voedingscentrum en Trimbos-instituut uit.

Vette hap

Harriëtte Koop van het Trimbos-instituut verheldert: “Alcohol kan de eetlust opwekken. De eetlust ontstaat doordat alcohol de zuurproductie van de maag prikkelt. In dit geval is het mogelijk dat je zin krijgt in vet eten. Vet eten is natuurlijk nooit helemaal goed, maar het kan ook niet echt kwaad om dan ook daadwerkelijk iets vets te eten.”

Het Voedingscentrum vult aan: “Waarom we er zin in krijgen weten we niet precies, maar het zou er te maken kunnen hebben met de manier waarop alcohol wordt opgenomen in je lichaam. Alcohol wordt namelijk opgenomen via de maagwand en dunne darm. En als je van tevoren wat eet, wordt de opname van alcohol vertraagd, waardoor het minder snel in je systeem komt. Een beetje vet eten vertraagt de doorgang naar de darmen iets, maar het is niet veel.”

Lees het hele artikel van Nivine de Jong op LINDA.nl.

Scroll naar boven