Home Nieuws Waarom moet je vaak plassen als je alcohol drinkt?

Waarom moet je vaak plassen als je alcohol drinkt?

 Als je alcohol drinkt moet je na een paar drankjes toch echt naar de wc om te plassen. Daarna lijkt het he van de dam en moet je continue naar de wc. Hoe zit dat nu precies, want alcohol droogt toch juist uit?

Het heeft allemaal te maken met onze nieren en het plashormoon (antidiuretisch hormoon, ADH). Dit hormoon zorgt ervoor dat de drang om te plassen enigszins wordt gecontroleerd, zodat je niet de hele dag op de wc zit. Alcohol verstoort dit systeem en remt de aanmaak van het hormoon. 

Hierdoor krijg je na een paar drankjes toch sterk het gevoel dat je moet plassen. Dit is het punt waarop de nieren minder water absorberen en de hoeveelheid vloeistof in de urineblaas groter wordt. Daarom moet je vaker naar de wc en per keer plas je ook nog eens meer. Je verliest veel vocht en dit heeft weer tot gevolg dat je sneller een kater krijgt, nadorst hebt en je lichaam uitdroogt. De oplossing is minder alcohol drinken, en daarnaast alcohol af te wisselen met een glas water om het vocht in je lichaam enigszins op peil te houden.

Lees het hele bericht op Telegraaf.nl

Scroll naar boven