Home Nieuws Waarom te veel water dodelijk is
Over heel Nederland minder alcoholvergiftigingen tijdens jaarwisseling

Waarom te veel water dodelijk is

Door het slikken van XTC neemt het gevoel van dorst toe. Zelfs wanneer het lichaam geen watertekort heeft, dit kan dan leiden tot het drinken van te veel water. Met name vrouwen lopen extra risico op een watervergiftiging. Dit was ook de doodsoorzaak van de twee vrouwen die stierven na hun bezoek aan het dancefestival Tomorrowland deze zomer. Allebei hadden ze XTC geslikt. De combinatie met veel zweten en veel dansen maakte dat de vrouwen te veel water dronken. 

Maar watervergiftiging komt niet enkel voor bij drugsgebruikers. Een andere groep die gevoelig is voor overvloedige waterinname, zijn mensen die heel fervent sporten. Bijvoorbeeld bij marathonlopers of andere duursporters komt een watervergiftiging. Uit een analyse van grote marathons bleek dat 10 tot 20 procent van de lopers te veel water binnenkreeg.

Dat hoeft niet meteen fataal te zijn. De eerste symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, desoriëntatie. Verwarrend genoeg dezelfde symptomen die ook bij uitdroging optreden. Daarna volgt afbraak van het spierweefsel, stuiptrekkingen en coma.

Een gezond iemand (die geen drugs of medicatie neemt die het dorst­metabolisme beïnvloedt) kan maximaal 15 liter per dag drinken zonder problemen. Maar een alcoholicus die enkel bier drinkt en niet eet, raakt serieus in de problemen als hij meer dan 4 liter vocht per dag inneemt. Ook het lichaamsgewicht en de mate van zweten spelen een rol. Maar het belangrijkste is: genoeg kunnen plassen en dit is bij het nemen van XTC nu juist het probleem. Nieren kunnen ongeveer één liter water per uur verwerken. Maar tijdens fysieke inspanningen neemt de urineproductie af, doordat het lichaam meer van het ADH-hormoon aanmaakt. Zo hou je meer vocht op, wat het risico op watervergiftiging verhoogt. Ook XTC stimuleert de productie van dit “anti-plas” hormoon.

Een misverstand onder sporters luidt: je moet drinken vóór je dorst krijgt, want als je dorst voelt, ben je al aan het uitdrogen. Dat was decennialang de richtlijn. De vermaarde sportarts Tim Noakes stelt dat watervergiftiging een groter gevaar is dan uitdroging. In 2015 publiceerden internationale experts nieuwe richtlijnen, maar die zijn nog niet overal doorgedrongen. 

Lees verder op de Standaard.be.

Of bekijk meer informatie over watervergiftiging in de veelgestelde vraag: Moet je meer water drinken als je XTC hebt gebruikt?

Scroll naar boven