Home Nieuws Waterpijp roken is misschien wel ongezonder dan sigaretten roken

Waterpijp roken is misschien wel ongezonder dan sigaretten roken

Wist je dat bij het roken van waterpijp je gedurende een lange tijd veel rook binnen krijgt? Als je ongeveer 1 uur waterpijp rookt, kun je dat vergelijken met de hoeveelheid rook van 200 sigaretten!

Waterpijp roken is misschien zelfs nog wel ongezonder dan sigaretten roken.

Waterpijp vs. Sigaret
Het roken van een waterpijp duurt langer dan het roken van een sigaret. Ook krijg je meer rook binnen. Rook van de waterpijp bevat schadelijke stoffen, maar de hoeveelheid schadelijke stoffen verschilt per keer. Sommigen roken een half uurtje waterpijp, anderen heel veel langer. Je krijgt dus meer schadelijke stoffen binnen dan bij het roken van een sigaret. 

Vulling waterpijp
Er zijn verschillende soorten vulling voor in de waterpijp. De waterpijp kan bijvoorbeeld gerookt worden met fruittabak. Je hebt bijvoorbeeld de smaken appel, honing of cappuccino. Vaak zit er in fruittabak nicotine, maar soms niet. Maar zelfs wanneer er geen nicotine in zit, is waterpijp roken toch ongezond! In de rook die vrijkomt zitten namelijk dezelfde giftige en kankerverwekkende stoffen als in sigarettenrook. Bij alle soorten vulling zitten er schadelijke stoffen in de rook. Vaak is dat teer, wat longkanker veroorzaakt. Ook komt er koolmonoxide vrij. Door de koolmonoxide die vanuit de rook in je bloed komt, kan je conditie slechter worden. Je spieren, organen en huid worden slechter. Als in de fruittabak ook nicotine zit, is het roken net zo goed verslavend als het roken van sigaretten.

Lees het hele artikel op jouwGGD.nl en de factsheet van Trimbos over de Sisha-pen.

Scroll naar boven