Home Nieuws Werkt microdosing? Conclusie: voorlopig onvoldoende bewijs

Werkt microdosing? Conclusie: voorlopig onvoldoende bewijs

Elke dag een kleine dosis LSD of paddo’s gebruiken zou je mentale gezondheid ten goede komen. Je zou er onder andere meer focus door krijgen en creatiever door worden. “Het is zeker de moeite waard om dit verder te onderzoeken.”

Bij microdoseren nemen gebruikers doelbewust zo’n kleine dosis dat ze geen hallucinaties ervaren. Volgens microdose start-up Aydoo wijst onderzoek uit dat dit zorgt voor een verbeterde stemming, meer energie, creativiteit en focus. Er zouden ook aanwijzingen zijn dat het stress, angst en hoofdpijn vermindert.

Maar klopt dat wel? EOS Wetenschap zocht antwoorden in de wetenschappelijke literatuur en vroegen uitleg aan Kim Kuypers. Zij is professor psychofarmacologie aan Maastricht University en doet onderzoek naar de effecten van chemische stoffen op gedrag, emoties en cognities.

Vragenlijstonderzoek

Hoewel het om kleine studies gaat, is er dus wel al wat bewijs dat hallucinogene dosissen in combinatie met therapie bepaalde mensen kan helpen. Maar hoe zit het met het onderzoek naar microdoseren?

“Als psychedelica het kind zijn in de wetenschap, dan is microdoseren de baby”, zegt Kuypers. “Momenteel is er vooral anekdotisch bewijs en vragenlijstonderzoek. Deelnemers geven dan zelf aan welke effecten ze ervaren. Zo heb ik meegewerkt aan een studie waarin we vonden dat microdoseerders meer verbeteringen in stemming en geestelijke gezondheid rapporteerden na dertig dagen dan niet-microdoseerders.”

Lees het hele artikel op EosWetenschap.nl.

Scroll naar boven