Home Paddo's Effecten van paddo's/truffels

Effecten van paddo’s/truffels

De effecten hangen af van het soort, de dosering, de persoon en de omgeving (drugs-set-setting). Ook de verwachtingen die je ervan hebt en wat je de dagen vooraf hebt gegeten en gedronken hebben invloed op de effecten. Bij jongeren, vrouwen en tengere mensen kunnen de effecten en bijwerkingen sterker zijn.

Psilicybine/psilocine, de werkzame stoffen in paddo’s

Paddestoelen bevatten stoffen (psilocybine en/of psilocine) die zorgen voor een bewustzijns veranderend effect. Dat betekent dat je ervan kunt gaan trippen. Verschillende paddenstoelen bevatten verschillende hoeveelheden werkzame stof. Dit zorgt voor de verschillende sterktes van de soorten. Psilocine is de meest werkzame stof en daarmee verantwoordelijk voor het tripeffect.

Tripeffecten van paddo’s/truffels

Tripmiddelen vervormen wat we via onze zintuigen waarnemen. Je kunt dan dingen gaan zien, voelen en proeven die er niet echt zijn (hallucineren). Meestal is er alleen sprake van vervorming. Echte hallucinaties komen niet vaak voor.  Gevoelens worden versterkt en muziek, kleur, geur, smaak en tast worden intenser beleefd. Je fantasie wordt versterkt en de tijd lijkt langzamer voorbij te gaan. Je kan je minder goed concentreren en hebt minder controle over je bewegingen. Ook kun bepaalde (levens veranderende) inzichten in jezelf of je omgeving krijgen. In sommige gevallen kan dit aanvoelen als een religieuze of spirituele ervaring. Door paddo’s kun je ook misselijk worden en overgeven. Het kan ook zijn dat je er angstig van wordt, of heel onzeker. 

Hoe lang werken paddo’s/truffels

Paddo’s worden via het bloed in je hersenen opgenomen. Paddo’s beginnen een half uur tot een uur na inname te werken. De roes duurt meestal 3 tot 4 uur, maar kan afhankelijk van de dosis langer duren. Truffels hebben een werkingsduur tussen de 4 en 8 uur.  Als je regelmatig gebruikt (enkele malen per week), wen je aan paddo’s en verdwijnt de werking, ook al neem je méér. Je moet dan minimaal een week stoppen om het effect weer te merken.

Soorten paddo’s/truffels

Er zijn verschillende soorten paddo’s. De bekendste zijn het kaalkopje (Psilocybe semilanceata), de Mexicaanse (Psilocybe cubensis), Hawaiiaanse (Copelandia cyanescens) en de truffel (Psilocybe tampanensis, ook wel philosopher’s stones, tripknollen of Sclerotia genoemd). Deze truffels groeien onder de grond en bevatten net als paddo’s, psilocine en psilocybine en hebben daardoor dezelfde effecten.

Scroll naar boven